Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Za vikend sunčano i toplo, ali …

06.05.2016. | Đurđica Marković

Pred nama je vikend, svi žele znati kakvo nas vrijeme očekuje ponajprije u iduća dva dana, a onda i u prvim danima idućeg tjedna.

Ako uzmemo u obzir da je svibanj u svom dosadašnjem tijeku bio hladniji no što je to uobičajeno, a kiše zaista nije nedostajalo, želja da znamo kavo nas vrijeme očekuje u danima pred nama i više je nego opravdana. Krenimo redom.

Prognostičari nam za vikend najavljuju uglavnom sunčano, a danju i ugodno toplo vrijeme. No, ima tu i jedan „ali“, karakterističan za svibanjsko vrijeme, koji će se ovih dana baš lijepo manifestirati. Radi se o  popodnevnoj kiši ili pljuskovima, karakterističnima za mjesec svibanj više nego za bilo koji drugi dio godine.

Naime, česta je pojava da se, za uglavnom sunčana svibanjskog vremena, odjednom odnekud navuku tmurni oblaci i, samo u nekoliko trenutaka, padne kiša, ili češće, pljusak uz koji ni grmljavina nije rijetkost. Najčešće se to dogodi sredinom dana, negdje oko 14:00 sati, zbog čega su ti pljusovi i dobili naziv „činovnički.“ Naime, u vrijeme kada je nastao, radilo se do 14:00 sati, i zaista je bilo razočaravajuće da, u trenutku kada odlaziš s posla, sunce zalazi za oblake i pljusne kiša L

Baš takvo vrijeme očekuje nas i u danima vikenda, no krenimo redom.

Pred nama nekoliko dana uz sunce i „činovničke“ kiše

U subotu će diljem zemlje biti uglavnom sunčano i toplo. Ujutro bi po kotlinama i uz riječne tokove kopnene Hrvatske moglo biti kratkotrajne magle. Uz povremeno više oblaka, u popodnevnim satima lokalno može biti prolazne kiše ili kraćih pljuskova i grmljavine, ponajprije u unutrašnjosti zemlje, u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U kopnenim će predjelima puhati slab, samo ponegdje do umjeren, istočni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će biti slabe bure i sjeverozapadnjaka, danju i prolaznog jugozapadnog vjetra. Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 5 i 11°C, na obali i otocima od 11 do 15°C, dok se u najtoplijem dijelu dana očekuje većinom između 19 i 23°C.

Vrlo slično vrijeme očekuje nas i u nedjelju. Uz dosta sunca, popodne je, ponovo, mjestimice moguća  prolazna kiša ili kakav kratkotrajni pljusak, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj, na širem riječkom području, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U kopnenim će predjelima biti slabog istočnog i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu će tijekom jutra puhati slaba bura, a u nastavku dana slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 5 i 10°C, na moru od 12 do 15°C, dok će najviše dnevne u većini predjela biti između 19 i 23°C, samo će u gorskim područjima mjestimice biti malo manje toplo.

Od ponedjeljka do srijede

U ponedjeljak djelomice sunčano, na Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj uz umjerenu, u ostatku zemlje uz promjenjivu naoblaku uz koju će mjestimice biti prolazne kiše i lokalnih pljuskova.

U kopnenoj će Hrvatskoj zapuhati slab, u gorju umjeren, jugozapadni vjetar, samo će na krajnjem istoku biti slabog jugoistočnjaka. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i južni, na krajnjem jugu jugozapadni i zapadni vjetar.

Temperature zraka u jutarnjim će se satima na kopnu kretati između 6 i 11°C, dok će morski predjeli imati od 12 do 15°C. Danju će u kopnenim predjelima zatopliti, očekuje se  od 19 u gorskim područjima do 25°C na istoku Slavonije. Obala i otoci u najtoplijem će dijelu dana imati između 20 i 23°C.

I u utorak i srijedu očekuje se uglavnom sunčano vrijeme, u unutrašnjosti zemlje popodne ponovo uz mogućnost lokalnih pljuskova. Bit će vjetrovitije nego prethodnih dana, na kopnu uz umjeren jugozapadni vjetar, na moru uz umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature bit će slične onima prethodnih dana, danju će zatopliti, posebice u unutrašnjosti zemlje, gdje se u najtoplijem dijelu dana mjestimice očekuje oko 25ºC, a u istočnoj Slavoniji i do 27 ºC.

Uglavnom sunčano bit će i u sriejdu, u unutrašnjosti zemlje opet uz mogućnost popodnevnih pljuskova.  Temperature će nastaviti rasti, pa će najviše dnevne vrijednosti u unutrašnjosti zemlje mjestimice biti prave ljetne i dosezati čak 29 ºC. Na obali i otocima more je još uvijek relativno hladno i rashlađuje atmosferu, pa će dnevne temperature biti i nekoliko stupnjeva niže nego u kopnenoj Hrvatskoj, dnevni maksimalci kretat će se između 20 i 24 ºC.