Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Zadar pogodilo snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom, u samo dva sata palo 156 l kiše

11.09.2017. | Nebojša Subanović

Snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je jutros Zadar. Voda je poplavila mnogobrojne podrume i stanove, na Trgu pet bunara vodena je bujica stvorila vodopade, a centar 112 primio je preko 200 poziva građana.

Obilne oborine stvorile su velike probleme u gradskom prometu. Odgođena je nastava u OŠ Petra Preradovića, a sličnu odluku danas bi mogle donijeti i druge škole na području Zadra. Odgođene su i sve rasprave na Općinskom i Županijskom sudu u Zadru.

Vodena je bujica na Trgu pet bunara stvorila vodopade, a ulica Kreše Ćosića ispod parka Vladimira Nazora pretvorena je u bazen.

Grad Zadar izdao je upozorenje u kojem se građanima preporučuje da izbjegavaju cestovni promet.

“Sve službe su na terenu, sva djeca i učenici koji su jutros stigli primljeni su u škole i vrtiće. Molimo građane da prate izvještaje u sredstvima javnog informiranja. Redovito ćemo im davati informacije i upute za daljnje ponašanje. Zbog nestanka struje koji se dogodio istovremeno s prolomom oblaka i snaznom kišom, crpke Odvodnje morale su biti prebačene na sustav napajanja agregatima.Također, pratite i informacije Vodovoda o kvaliteti i ispravnosti vode iz vodoopskrbnog sustava. Prema informacijama koje imamo, voda je u ovom trenutku ispravna za piće. Tijekom dva sata u Zadru je jutros palo 156 litara kiše. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za mjesec rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986. godine”, navodi se u priopćenju.

Obilna kiša stvorila je probleme u zadarskoj bolnici. Odjel intenzivne njege poplavljen te je u tijeku zbrinjavanje pacijenata. Prema riječima nadležnih iz zadarske bolnice, hitne pacijente se odmah zbrinjava, a sve ostalo  otkazuje.

Poplavljen je i hotel Falkensteiner.

Fotografije: ezadar