Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Zadar u 2016. očima meteorologa

16.01.2017. | Nebojša Subanović

Kad te prijateljica zamoli da joj napraviš meteorološku statistiku 2016. godine za Zadar, nema ti druge nego se prihvatiti posla! I to još za Zadar!

I draga Petra, evo rezultata!

Zadarska meteorološka mjerna postaja se nalazi na poluotoku Puntamika, grubo gledajući, sjeverno od samoga grada. Po mom mišljenju, ali i po iskustvu, čini mi se kako se nalazi malo preblizu moru, odnosno previše izložena morskim utjecajima pa koji puta, posebice što se tiče temperature, ne oslikava situaciju onoga što se dešava u samome gradu ili njegovom zaleđu. No, to je uvijek problem meteoroloških postaja na obali.

Srednja dnevna temperatura zraka

2016

Grafikon srednje dnevne temperature zraka pokazuje kako je prva polovica 2016. godine bila nešto hladnija nego druga, odnosno kako su srednje dnevne temperature zraka do sredine travnja bile relativno niske.

Godišnji temperaturni maksimum od 33,5°C je zabilježen 11.srpnja, a minimum od -3,2°C 19. studenog.

Grafikon srednjih mjesečnih temperatura zraka također pokazuje kako je zima 2016. bila prilično „dugačka“.

Oborine i naoblaka

Godine 2016.  na mjernoj postaji Puntamika palo je 821,4 mm oborina ili toliko litara po kvadratnom metru. Da je kojim slučajem sva ta oborina ostala tamo, prosječnom bi muškarcu voda dosezala do pasa. Srećom nije. Najviše je palo u veljači, čak 126,8 mm.
Oborine su padale 122 dana, a najviše dana s oborinom je bilo također u veljači, čak 20! Vedrih je dana bilo 93, najviše u srpnju i kolovozu, ali dosta je bilo i u prosincu! Oblačnih je dana bilo 53 i tu opet prednjači veljača.
Detaljni je prikaz dan u donjoj tablici:

Klimatolozi vole dati usporedni dijagram temperatura i oborina, takozvani Walterov dijagram:

Vjetar

2016

Iz razdiobe učestalosti smjerova vjetra vidljivo je kako je u Zadru najviše puhalo iz jugoistočnog kvadranta, odnosno da su najčešći vjetrovi u 2016. bili levant i jugo, a kao treći maestral.

Donji grafikon daje i učestalosti brzina:

Relativna vlažnost

Relativna vlažnost je administrativna meteorološka veličina koja van meteorologije može biti dobar pokazatelj kako ćemo se ili kako smo se mogli osjećati s obzirom na temperaturu. Naime, visoka relativna vlažnost i visoka temperatura u kombinaciji nepovoljno utječu na ljudski organizam, odnosno sve one koji se rashlađuju znojenjem.
Pa evo i detalja:

Iz grafikona je vidljivo kako je lipanj bio prilično problematičan ubog visoke relativne vlažnosti od nekih 77% i srednje mjesečne temperature od cca 23°C.

Zanimljivo je vidjeti i koliko je mjesečno bilo takozvanih vlažnih dana kada je srednja dnevna relativna vlažnost bila veća od 80%:

Mnoge će sada zagolicati pitanje: kada otići u Zadar na godišnji odmor? Neka vam meteorologija bude samo jedan od čimbenika odluke. Zadar je predivan grad i kada god odete tamo, sigurno ćete naći nešto zanimljivo. Zimi mir i tišinu, a ljeti gužvu i vrevu, mnoštvo događanja i na otvorenom i na zatvorenom, restorančića, uličnih svirača i zabavljača, ali i koncerata na Forumu, nećete moći odoljeti zadarskoj Varoši, sjesti u neki bistro i popiti čašu vina.