Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Zagrebačke temperature protekla dva mjeseca

10.02.2014. | Nebojša Subanović

Grafikon satnih temperatura u Zagrebu daje zanimljivu sliku za zadnja dva mjeseca. Sredinom prosinca prošle godine došlo je do prodora hladnog zraka iz polarnih krajeva i Sibira što je rezultiralo naglim padom temperature zraka. Zagreb se smrzavao nekih tjedan dana, a pred Božić je naglo zatoplilo što je posljedica prodora toplog zraka sa Sredozemlja i iz sjeverne Afrike.

slika

Toplo vrijeme se zadržalo sve do kraja siječnja kada je ponovno došlo do prodora hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe. Početkom veljače je bilo nekoliko većih oscilacija zbog prolaska ciklone na čijoj je stražnjoj strani bilo pojave opasne ledene kiše koja je u Gorskom kotaru uzrokovala pravu elementarnu nepogodu. Zadnjih sedam dana temperatura zraka je u Zagrebu u stalnom laganom porastu. Maksimum ovog zatopljenja se očekuje u drugoj polovici tjedna.
Kako će se situacija razvijati u drugoj polovici veljače, teško je reći. Prema nekim dugoročnim prognostičkim materijalima, sa zimom je gotovo, no veljaču uvijek treba uzeti s velikim oprezom. Narod ju nije bez razloga prozvao veljača-prevrtača, prema tome, praktički do početka ožujka možemo očekivati iznenađenja.