Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Zagrebački svibanjski minusi (VREMEPLOV)

09.05.2016. | Đurđica Marković

maksimir

Na početku smo tjedna koji počinje stabilnim vremenom, no u kojem nas, prema najavama prognostičara, nakon današnjeg većinom stabilnog, očekuje vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme.

Svibanj je mjesec poznat po vrlo promjenjivom vremenu, a uz klasično proljetno vrijeme, osim ponekog uleta ljeta,  zna nas „počastiti“ i ponekim i zimskim danom.

Jedan takav zimski ulet dogodio se na današnji dan 1957. godine, kada je na meteorološkoj postaji Maksimir zabilježena najniža svibanjska temperatura zraka od kako je mjerenja na njoj, što znači od 1949. godine. Tog jutra stanovnici Maksimira probudili su se na -1,8 ºC!

Ako se pitate kakav je prosječan maksimirski svibanj, evo i podataka.

Srednja svibanjska temperatura zraka iznosi 15,8 ºC, a najviša izmjerena od kako je mjerenja izmjerena je 27. svibnja 2008. godine i iznosi  33,7 ºC!

Prosječan maksimirski svibanj ima 233,9 sunčanih sati, u prosječno trinaest  kišovitih dana padne 77,6 mm kiše, što je za 15,1 mm više nego u travnju, no i 18,8 mm manje nego u lipnju, pri čemu je u sva tri ova mjeseca prosječan broj kišovitih dana jednak i iznosi 13.

Prosječan svibanj je bez snježnog pokrivača, pet  je vedrih dana, jedan  je maglovit. Kad je riječ o temperaturama, ledenih, studenih i hladnih dana nema, toplih, odnosno onih s najvišom dnevnom temperaturom višom ili jednakom 25 ºC,  je osam, a u prosječnom svibnju u Maksimiru barem je jedan vruć dan (Tmax jednaka ili viša od 30 ºC).

Jutros u 6:00 sati na postaji Maksimir izmjereno je 8,9 ºC, u samo četiri sata temperatura se je udvostručila (16,9 ºC u 10:00 sati), a u nastavku dana nastavit će rasti, pa se u najtoplijem dijelu dana očekuje oko 22 ºC.

U prvom dijelu dana bit će sunčanije, sredinom dana i popodne očekuje se umjeren razvoj naoblake uz koju ponegdje može pasti vrlo malo kiše ili kakav kraći pljusak.

Vjetar će biti slab.