Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Zašto je sjeverna hemisfera kišovitija od južne?

17.01.2014. | Nebojša Subanović

Ako pogledamo sliku globalne godišnje količine oborine vidimo da najveći dio tropskih kiša pada na sjevernoj hemisferi, a ne oko ekvatora ili na južnoj. Atol Palmyra, na 6 stupnjeva sjeverne geografske širine, dobije skoro 4.5 metara oborine po kvadratnom metru svake godine, a na drugoj strani ekvatora taj je iznos oko 4 puta manji.

slika

Dugo se mislilo da je to posljedica položaja kontinenata i oceana u kombinaciji s vrtnjom planeta ali nova studija je pokazala da uzrok leži u oceanskim strujama koje potječu s polova. Sjeverna hemisfera je toplija i zato ima više kiše, a razlog za to da je toplija leži u oceanskim strujama.

slika2

Južna emisfera zapravo dobiva više topline od sunca nego sjeverna, ali ono što se dogodi je da ta toplina kroz tzv. Globalnu pokretnu traku (Global Conveyor Belt) dolazi na sjever i grije sjevernu hemisferu (topla Golfska struja dio je te cirkulacije). Simulacije isto tako pokazuju da se ta cirkulacija usporava što u budućnosti (relativno dalekoj, oko 100 godina) može dovesti do toga da se ta kišna zona (poznata kao Intertropska zona konvergencije) pomakne južno od ekvatora.

Izvor: wasington.edu.