Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Zašto je u Slavoniji osjetno toplije nego na zapadu zemlje?

23.02.2013. | Nebojša Subanović

23. veljača 2013., 12:00 UTC

23. veljača 2013., 12:00 UTC

Možda ste se zapitali zašto je ovih dana na istoku zemlje, u Slavoniji, posebice u istočnoj Slavoniji, znatno toplije nego u ostatku unutrašnjosti? Razlog je vrlo jednostavan!

Uzrok tome je topla zračna fronta koja u trenutku pisanja ovog članka “presjeca” Hrvatsku na dva dijela. U tim se okolnostima Slavonija nalazi u područu toplog, a ostatak unutrašnjosti u području hladnog zraka. Temperaturna granica može biti vrlo oštra, čak od 5 do 10 stupnjeva Celzija na stotinjak kilometara udaljenosti.

Na sinoptičkoj karti od 23. veljače u 12:00 sati po UTC vremenu jasno je vidljiva topla fronta koja se proteže od ciklone nad sjevernim Jadranom prema sjeveroistoku. Ona je, usput budi rečeno, odgovorna i za ove snježne oborine. Inače, njemačka službena meteorologija prakticira imenovanja njima značajnijih ciklona i anticiklona te odatle na slici ciklona “Thomas”. Hrvatska službena meteorologija ne poznaje tu praksu, mada bi o tome trebalo ozbiljno razmisliti jer olakšava analize povijesnih meteoroloških podataka.

karta: (izvor: http://www.met.fuberlin.de/de/wetter/maps/anabwkna.gif)