Čitaonica | Meteorologija

Žestok početak jeseni, tmurni oblaci nadvili se nad cijelom zemljom, prati ih kiša i pad temperatura

24.09.2015. | Đurđica Marković

Dolaskom jeseni vrijeme se dramatično promijenilo, kao da je netko pritiskom na čarobni gumbić „isključio“ ljeto i „uključio“ jesen. Sunce su zamijenili tmurni oblaci i kiša, temperature padaju.

Pogoršanje vremena koje je već jučer zahvatilo dijelove zemlje, noćas se je proširilo cijelom zemljom. Ciklona koja će se ovih dana premještati preko naših krajeva mjestimice će donijeti i obilniju kišu, danas većinom u Dalmaciji, gdje može biti i izraženijeg grmljavinskog nevremena, u petak u unutrašnjosti zemlje. U petak će na Jadranu biti manje kiše nego u unutrašnjosti zemlje, no poteškoće će itekako stvarati jaka bura koja će podno Velebita imati i olujne udare. Iako će se od nedjelje vrijeme postupno smirivati, potpuna stabilizacija se očekuje tek u idućem tjednu. Uz sjeverne vjetrove, temperature zraka u kopnenim će predjelima postupno biti sve niže, iako ne i ispod vrijednosti uobičajenih za početak jeseni.

Vremenske (ne)prilike do kraja tjedna

Današnji dan proteći će uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će padati kiša, češća i obilnija na Jadranu, posebice u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti, gdje je moguće i izraženije nevrijeme. Najmanje kiše očekuje se u Slavoniji.

U unutrašnjosti zemlje puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Na većem dijelu Jadrana bit će umjerene i jake bure, na jugu u početku još umjerenog juga, prema otvorenom moru sjeverozapadnog vjetra.

Kopnena Hrvatska jutros je imala između 10 i 15°C, morska od 13 na sjevernom Jadranu do čak 23°C na njegovom krajnjem jugu. Danju se očekuje od 14 do 20°C u većini kopnenih predjela, istočna Slavonija imat će između 20 i 23°C, a obala i otoci od 20 do 25°C.

U petak pretežno oblačno s povremenom kišom koja mjestimice može biti i obilnija, osobito na jugu Like i u istočnoj Slavoniji. Najmanje kiše past će u Dalmaciji, osobito na njenom jugu, gdje se očekuju i sunčana razdoblja.

U kopnenim će predjelima puhati slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Na Jadranu će biti slabe i umjerene, tijekom jutra mjestimice i jake bure, danju ponegdje i sjeverozapadnog i zapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 9 i 17°C, na moru od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature u kopnenoj će Hrvatskoj biti od 13 u gorskim do 19°C u nizinskim predjelima, dok se na obali i otocima očekuje između 20 i 23°C.

U unutrašnjosti zemlje vikend počinje pretežno oblačnim vremenom. Povremeno će biti kiše. Na sjevernom Jadranu će biti umjereno do pretežno oblačno, u prvom dijelu dana uz više tmurnih oblaka, a u drugom će se djelomično razvedriti pa će se kroz tmurne oblake probiti i pokoja zraka sunca. U Dalmaciji će biti djelomice sunčano, samo na njenom krajnjem jugu mjestimice i uz malo povremene kiše.

U kopnenim će predjelima puhati slab i umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, na istoku sjeverozapadni vjetar, na Jadranu će biti slabe i umjerene, podno Velebita tijekom jutra na udare i jake bure, prema otvorenom moru slabog do umjerenog sjeverozapadnog vjetra. Temperature zraka u jutarnjim će se satima kretati između 8 i 15°C u kopnenim, te od 15 do 20°C u morskim područjima. Danju kopnenu Hrvatsku očekuje između 14 i 18°C, a morsku od 20 do 24°C.

Nakon tri ne baš najljepša jesenska dana, u nedjelju će se vremenske prilike malo poboljšati, osobito u Dalmaciji, gdje će biti uglavnom sunčano, a malo kiše moglo bi pasti na njenom krajnjem  jugu. U ostatku zemlje i dalje će biti promjenljivo, no kroz tmurne će se oblake povremeno probijati i zrake sunca, a kiša će biti rijetka i slaba.

U kopnenim će predjelima biti slabog i umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog, na istoku Slavonije sjeverozapadnog vjetra. Na Jadranu će puhati većinom umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 6 i 9°C u gorskim predjelima, unutrašnjost zemlje imat će od 10 do 14°C, a obala i otoci između 14 i 19°C. U najtoplijem dijelu dana u kopnenim se predjelima očekuje od 14 do 17°C, a u morskim između 21 i 25°C.

Za točnije informacije kako će se situacija razvijati u idućem tjednu pričekajmo, ipak, još koji dan.