Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Zima odlučila pokazati zube, u drugom dijelu tjedna temperature padaju i ispod -20 ºC!

03.01.2017. | Đurđica Marković

Zima koja nam je u svom dosadašnjem tijeku bila prilično sklona, čini se da je idućih dana odlučila pokazati  zube. Pad temperatura zraka pratit će i jačanje vjetra, pa će osjet hladnoće biti dodatno pojačan.

Nakon pogoršanja vremena koje je zahvatilo našu zemlju  s ponedjeljka na  utorak te donijelo kišu, a kopnenoj Hrvatskoj snijeg i susnježicu, vrijeme se tijekom utorka u većem dijelu zemlje vrlo brzo proljepšalo.

U većini krajeva srijeda će biti umjereno do pretežno oblačna, pri čemu je u unutrašnjosti zemlje mjestimice moguća i magla. Više sunca imat će sjeverni i srednji Jadran, a oblaka krajnji jug, gdje će u prvom dijelu dana biti i mjestimične kiše. Prema kraju dana te navečer u unutrašnjosti zemlje očekuje se nova susnježica i snijeg. Na kopnu će biti slabog do umjerenog jugozapadnog vjetra, a na Jadranu slabe i umjerene bure i sjeverozapadnjaka, no  postupno će zapuhati jugozapadnjak i jugo.

Jutro će na kopnu biti hladno, s temperaturama između -9 i -4 ºC, na Jadranu uobičajeno toplije, od 0 do 5 ºC, na krajnjem jugu moguće i malo toplije. Najviše dnevne temperature kretat će se od 0 do 5 ºC u kopnenim, te između 7 i 12 ºC u morskim predjelima.

Četvrtak će karakterizirati ponajprije ponovno jačanje vjetra. Na Jadranu će puhati  jaka i olujna bura koja će  podno obalnih planina imati i orkanske udare,  a u kontinentalnoj Hrvatskoj umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Oborine će biti dosta rijetke, uglavnom će to biti snijeg, ponajprije u gorskim predjelima te u dijelovima središnje i istočne Hrvatske. Posvuda će zahladiti, a temperature zraka i na Jadranu će dobrano kliznuti u negativu. Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, kopnenu Hrvatsku u jutarnjim satima očekuje od -18 u gorskim predjelima do -6 ºC u istočnoj Slavoniji, a obalu i otoke između -5 i 0 ºC. Najviše dnevne temperature kretat će se između -9 i -2 ºC u kopnenim, te od -2 i 3 ºC u morskim predjelima.

U petak još hladnije i vjetrovitije

I petak će diljem zemlje biti vjetrovit, a temperature zraka još će pasti, pa nas očekuje hladnoća koja i nije česta u ovom dijelu siječnja. Na kopnu će jutarnje temperature zraka mjestimice pasti i ispod -20 ºC,  a najviše će vrijednosti jedva prijeći -10 ºC. Obala će u jutarnjim satima imati između -8 ºC  i -3 ºC, a samo bi na južnodalmatinskim otocima moglo biti neznatno manje hladno. Osjećaj hladnoće na kopnu će pojačavati umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu jaka i olujna bura koja će ponegdje imati i orkanske udare.

U unutrašnjosti je mjestimice moguć slab snijeg, ponajprije u središnjim predjelima.

Vrlo slično vrijeme očekuje se i početkom vikenda. Detaljnu prognozu vremena za dane vikenda donosimo u četvrtak ujutro. Do tada samo kratka napomena: iako niske temperature u našim krajevima nisu nikakvo čudo, posebice u kontinentalnim područjima, na obali i otocima one, ipak, nisu česta pojava. Osigurajte stoga pravovremeno grijanje prostora u kojima boravite, pripremite toplu odjeću i obuću, a ne bi bilo loše niti da zaštitite vrtne biljke. Imate li na otvorenom nezaštićene cijevi, ispustite iz njih vodu i zaštitite ih od smrzavanja.