Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Život u ekstremima

17.09.2017. | Nebojša Subanović

Ovoga ljeta znojili smo se u Kninu na skoro 43°C, Zadar i okolica  nedavno su ličili na Veneciju, u nekoliko navrata bura je razmještala kamione po Jadranskoj magistrali, a mediji su „uživali“!

Ako malo provirimo izvan naših okvira, vidjet ćemo kako ti naši ekstremi, na planetarnom nivou baš i nisu neki.

U Pakistanskom gradu Larkani ovog ljeta izmjereno je 54°C! U hladu, naravno! Ukoliko taj podatak bude verificiran od strane Svjetske meteorološke organizacije (WMO), bit će to treća po redu ikada izmjerena najviša temperatura na planeti. Rekord drži Dolina smrti (SAD) s 56,7 °C iz 1913. Međutim WMO tu vrijednost još nije verificirala zbog nestandardnih uvjeta pod kojima je izmjerena.

Ako mislite kako je bura od 220 km/h strašan vjetar, gadno se varate. Najjači ikada izmjereni vjetar puhao je brzinom od 405 km/h! Izmjeren je 1996. unutar tropskog ciklona – tajfuna, na Australskim otocima Barrow.

Mjesec i pol u Zadru nije pala kiša? U Arici, Čile,  zabilježen je period od 15 godina bez ijedne kapi kiše! Period suše  počeo je 1903. i završio 1918.!

4

A ovaj podatak izgleda gotovo nevjerojatan: najdulja ikada zabilježena munja bila je duga 320 km! Bljesnula je 2007. u Oklahomi. Kad smo već kod munja, 1994.  jedna je u Egiptu usmrtila 469 osoba! Dobro, situacija s munjama i ne mora biti tako crna. Američki rendžer u nacionalnom parku u Virginiji, Roy C. Sullivan preživio je sedam (7) udaraca munje! Prosječna munja ima nekoliko stotina milijuna volti, a vršna jakost struje može biti i 20.000 ampera.

Ipak, najsmrtonosnija atmosferska alatka do sada je bilo tropski ciklon koji je 1970. u Bangladešu usmrtio 300.000 ljudi!

Usput budi rečeno, na sjevernoameričkom kontinentu godišnje se formira oko 1000 tornada.

Ukoliko ste u potrazi za mjestom s najgorim vremenskim prilikama, morat ćete se uputiti na Mount Washington, 1917 m/nv, u državi New Hampshire, SAD. U kratkim crtama, evo što vas tamo čeka: prosječna zimska temperatura je -14 °C, rekord je -44 °C, godišnji srednjak brzine vjetra je 16 m/s (oko 58 km/h), a zimi 20 m/s (72 km/h), dok u listopadu i studenom padne prosječno 250 mm oborina. Prava milina! Nije čudo što taj vrh koriste gotovo svi proizvođači meteoroloških mjernih uređaja kako bi testirali svoje proizvode.

Sad znate. I možete mirno spavati. Atmosfera nad nama poprilično je pitoma!