Čitaonica | Mjesec po mjesec

Kolovoz

01.08.2014. | Đurđica Marković

psenica

S obzirom na to kakav je bio ovogodišnji srpanj, kolovoz smo jedva dočekali, puni nade da ćemo konačno moći uživati u pravom ljetnom vremenu.

Podsjetimo se kakav je u meteorološkom smislu mjesec kolovoz, osmi mjesec u godini.

U našem je govornom području mjesec kolovoz  ime je dobio po radnji koja se odvija u tom dijelu godine, a to je odvoženje kola punih žita s polja. Latinsko ime dobio je po caru Augustu, a u to vrijeme označavao je šesti mjesec u godini.

Posljednji je od tri ljetna mjeseca. Iako je vrlo sličan svom prethodniku, mjesecu srpnju, ipak je od njega malo manje topao. Naime, srednja dnevna temperatura zraka u kopnenim predjelima je oko 21°C, a na obali oko 25°C, što je za 1°C manje nego u srpnju. Apsolutni kolovoški temperaturni rekorder je Zagreb, na čijoj je meteorološkoj postaji Maksimir 16. kolovoza 1952. godine izmjereno 39,8°C. Najniža temperatura od 3,2°C izmjerena je u Varaždinu 25. kolovoza 1980, a istog tog dana Zagreb je imao samo 3,7°C.  Zanimljivo je spomenuti i da je Zavižan, čija je srednja temperatura u kolovozu 12, 4°C, 29. kolovoza 1955. godine imao zimskih -2,0°C.

Na vrijeme u kolovozu glavni utjecaj imaju Azorska anticiklona te ciklone sa Atlantika. Azorska anticiklona je nešto slabija, odnosno smještena je južnije nego u srpnju, čime su omogućeni češći prodori ciklona na područje Hrvatske koji zahvaćaju i obalne predjele.

Najsunčaniji i najtopliji dio kolovoza je prvih 10 dana što je nastavak stabilnog vremena iz srpnja.  Ove godine, na žalost, kraj srpnja bio je sve samo ne stabilan, no ipak se nadamo da će nam početak kolovoza donijeti stabilnije i ljepše vrijeme. Oko Velike Gospe (15. kolovoza) u prosjeku dolazi do jačeg prodora hladnijeg oceanskog zraka nad zagrijano kopno, koji nerijetko sa sobom donese i olujna nevremena s obilnom kišom i grmljavinom. Nakon toga završava najtopliji dio ljeta i počinju sve češća pogoršanja vremena. U drugom dijelu kolovoza dani su sve kraći, sunčanih sati je 10% manje nego u srpnju što uz češća naoblačenja i kišu rezultira nižom dnevnom temperaturom zraka u odnosu na prvi dio kolovoza.

Kolovoz spada u najsuše mjesece u godini, no kao direktna posljedica slabije anticiklone i čestih nailazaka ciklona, količina oborina se mijenja – u kontinentalnom dijelu ne značajno, no u nekim predjelima uz obalu gotovo se udvostruči u odnosu na srpanj.

Uz srpanj, i kolovoz je mjesec korištenja godišnjih odmora. Talijani u kolovozu imaju svoj ferragosto. Ako želite maksimalno uživati u suncu u vašem kolovoškom godišnjem odmoru, izaberite prvi dio mjeseca, kada je prema klimatološkim podacima veća vjerojatnost za sunčano i stabilno vrijeme. Važno je napomenuti da tijekom ljetnih mjeseci (lipanj-srpanj) more akumulira dovoljno sunčeve energije i zbog toga u kolovozu prosječna temperatura mora ima svoj godišnji maksimum, a iznosi oko 25°C na južnom Jadranu i koji stupanj manje na njegovom sjevernom dijelu.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske u srpnju počinje cvjetati ambrozija, a u kolovozu i rujnu koncentracija njene peludi u zraku dosiže svoj maksimum. I obalni dio zemlje ima svoj jak alergen, pelin, čiji cvat također počinje u srpnju, a u kolovozu koncentracija peludi tog alergena doseže najviše vrijednosti.