Čitaonica | Mjesec po mjesec

Svibanj

01.05.2021. | Đurđica Marković

svib

Svibanj,  peti po redu mjesec u gregorijanskom kalendaru, prvi je pravi proljetni mjesec. U hrvatskom jeziku ime je dobio po biljci svib (cornus sanguinea), a naši stari zvali su ga još i filipovčak, rožnjak i sviben. U mnogim je jezicima ime dobio od latinskog Maius. Prvobitno značenje imalo je veze s razvojem, jer je svibanj u rimskom kalendaru bio  treći mjesec u godini, onaj u kom se priroda budi, razvija i cvjeta.

Baš kako i priliči pravom proljetnom mjesecu, količina sunčevog zračenja u svibnju je za 20-30% veća  od one u travnju. Tako je, primjerice, prosječna količina svibanjskih sunčanih sati u Šibeniku oko 287, u Splitu 274, Dubrovniku 273, dok kopnena Hrvatska tijekom svibnja ima između 220 i 242 sunčana sata.

Srednja dnevna temperatura veća je za 5-6°C, pa na kopnu iznosi oko 16, a na moru oko 18,5°C.

Za mjesec svibanj karakteristično je zahlađenje koje većinom nastupa između 12. i 14., zahvaća veći dio Europe, a katkad u kopnene dijelove Lijepe naše donese snijeg i mraz. Redovitost takvog prodora hladnog zraka nije velika, a varira i datum pojavljivanja. Najniža temperatura izmjerena tijekom svibnja u našoj zemlji bila je -9,8°C, a izmjerena je 12. svibnja 1978. godine na Zavižanu. Ispod ništice bilo je i 3. svibnja 1935. godine u Osijeku (-3,0°C), 12. svibnja 1978. u Varaždinu (-2,3°C) te 9. svibnja 1957. godine u Zagrebu, s izmjerenih -1,8°C.

Iako je naoblake manje nego u travnju, a što je vidljivo iz broja sunčanih sati kojih je pedesetak više nego u mjesecu prije, količina oborina je veća, osobito u kopnenom dijelu zemlje. Najčešće su to oborine u obliku grmljavinskih pljuskova koji su posljedica prodora  hladnog i vlažnog zraka sa sjevera. Anticiklone su u svibnju rijetke, a svibanjsko vrijeme karakterizira brzi prolaz fronti sa sjevera, zbog čega je svibanj u meteorološkom smislu vrlo nestabilan mjesec. Ako je zrak jako hladan, moguć je i jutarnji mraz iza kojeg ostaju uništene voćke i usjevi.

No, ima svibanj i svoju topliju stranu. Zbog veće količine sunčevog zračenja u tom dijelu godine, temperature ponekad dosežu prave ljetne vrijednosti. Tako je apsolutni rekorder po vrtoglavo visokim temperaturama zraka u svibnju Osijek, u kome je 12. svibnja 1968. godine izmjereno vrućih 36°C.

Prosječan svibanj vrlo je ugodan mjesec. Vrijeme je uglavnom sunčano, iako često s poslijepodnevnim kratkotrajnim pljuskovima. Temperature nisu previsoke, sparine su prava rijetkost, a vidljivost je velika, budući da česti pljuskovi ispiru i nečistoće iz zraka. Vrlo je pogodan za putovanja, pa ako ste u prilici i volite putovati, učinite to tijekom svibnja!

Svibanj je i mjesec  cvjetanja  drveća i trava, pa je tako u kopnenom dijelu zemlje umjerena i visoka koncentracija peludi trava i koprive,  a na Jadranu čempresa, kopriva i trava na njegovom sjevernom dijelu, a  crkvine, masline, jasena, lijeske, česmine, trave i bora u Dalmaciji.

crkvina