Čitaonica | U korak s vremenom

Al Capone, kokteli i meteorologija

10.09.2016. | Nebojša Subanović

Doba prohibicije u prvoj polovici prošlog stoljeća bilo je u Americi vjerojatno najveselije razdoblje u povijesti te države. I ne samo to, nego i najunosnije!

Svi su tu profitirali! Al Capone i bratija na švercu, policija je dobila svoje junake i potkupljive antijunake, glazba nekoliko novih stilova, a ljubitelji kapljice novu vrstu pića – koktele!

E sad, kakve veze imaju Al Capone, kokteli i meteorologija? Koliko je meni poznato, ama baš nikakve. Ali to nije spriječilo meteorologa portala meteo-info.hr  da u hotelu ARCOTEL Allegra prisustvuje prezentaciji novih koktela u ponudi njihovog Joe’s bara, inače nadaleko poznatog baš po koktelima spravljanim po recepturama iz doba prohibicije ili recepturama nadahnutim koktelima tog vremena. Dresscode je bio strogo preciziran: moda 1920-30! Moram priznati da, iako smo se mi, muški dio gostiju, u tome stvarno potrudili, damski dio kao da je bio vremeplovom prenesen iz 1925.!

Dark ‘n’ Stormy, The Last Word, French 75, El Presidente, Hanky Panky… samo su neka imena s nove koktel karte hotela ARCOTEL Allegra koji svim gostima želi pružiti sasvim drukčije iskustvo ispijanja koktela, dočarati im neke nove i nikad kušane okuse, kao i priče koje stoje iza svakog pojedinog koktela.

Kako sam ja ipak meteorolog koji je na kraju hranidbenog lanca koktela, najbolje da prepustim stručnjaku, iskusnom barmenu Joe’s bara, Ivanu Mandariću da kaže nešto o tim koktelima:

„Nova koktel karta predstavlja pogled u prošlost i povratak u doba početaka prvih koktela. Karta je tematski podijeljena u 3 dijela. Prvi dio predstavlja koktele kakvi su se pripremali u doba početaka miješanja pića, pa ćete tako u njemu pronaći Old Fashioned koktel, kombinaciju baznog alkohola, šećera i bitera. Drugi dio su kokteli iz doba prohibicije u SAD-u, tj. pića Speakeasy barova u kojima se u tom periodu ilegalno posluživao alkohol, te također pića nastala u Francuskoj, Engleskoj i Kubi, gdje su u barovima radili američki barmeni prisiljeni napustiti zemlju radi zabrane točenja alkohola. Treći dio koktel karte rezerviran je za moderne klasike s početka 21. stoljeća, te za orginalne koktele barmena hotela ARCOTEL Allegra“.

Je li to za mene bilo novo iskustvo ispijanja koktela? Definitivno je!

Sad sigurno očekujete preporuku, koji je najbolji? E, to vam zaista ne znam. Svi prezentirani su bili izvrsni! A uz veselo društvo, ugodni ambijent i fantastične koktele, u Joe’s baru smo ostali do sitnih jutarnjih sati. Palo je tu i nekoliko dobrih utakmica stolnog nogometa, a neki su i lagano zaplesali.