Čitaonica | U korak s vremenom

Čime se vi osvježavate ovih dana?

29.08.2016. | Đurđica Marković

Na kraju smo kolovoza, no ljeto kao da je u svom punom zamahu, čemu ponajprije pridonose temperature zraka koje tek rijetko padaju ispod 30ºC.

Svi već znaju da je tijekom ljetnih vrućina iznimno važno piti veće količine tekućine kako ne bi došlo do dehidracije organizma. No znate li da namirnice bogate vodom i lagani napitci od voća također mogu pomoći? Imajući to na umu u hotelu ARCOTEL Allegra pripremili su napitke koji utažuju žeđ, osvježavaju i mogu poslužiti kao izvrstan međuobrok.

I ne samo to! U hotelu ARCOTEL Allegra Zagreb znaju da je jelovnik važno prilagoditi godišnjem dobu te predlažu da spas od  vrućina potražite u opuštajućem ambijentu njihovog Joe’s bara gdje možete uživati u laganim i zdravim smoothie napitcima od raznog voća uz dodatak chia sjemenki, a izgubljenu tekućinu povratiti limunadom s mentom i bosiljkom.

Uz to, chef hotela Ivan Simončić napominje da s dolaskom ljetnih mjeseci i teško nam podnošljivih vrućina  kao odlično i pritom vrlo zdravo osvježenje može poslužiti lubenica. Kao kulinarska namirnica lubenica pruža bezbroj zanimljivih kombinacija, a zanimljiva je činjenica da spada u povrće. Vrlo je zdrava te ima pozitivan učinak na rad bubrega.

„Lubenicu u našem hotelu koristimo kod pripreme raznih hladnih salata, sokova, smoothie napitaka te koktela. Za savršenu salatu od lubenice koristite jedan krastavac, nekoliko manjih rotkvica, mladi luk, sitno nasjeckanu mentu i naravno lubenicu narezanu na kockice. Sve sastojke je potrebno izmiješati, dodati malo limunovog soka, par kapi maslinovog ulja i začiniti po želji. Za malo težu varijantu možete dodati tanko narezani pršut. Kao savršeni prijelaz između ribljeg i mesnog jela pripremite sorbet od lubenice, sladoleda od limuna i pjenušca“,  ističe chef Simončić.

Mario Valentić i chef Ivan Simončić

Prilikom odabira važno je opipati lubenicu, odabrati onu najtežu i tamno zelene boje. Neki savjetuju i osluhnuti ju tj. nekoliko puta pokucati po njezinoj kori – ako zvuk nije šupalj znači da je lubenica zrela i spremna za konzumaciju.

Kod pripreme soka ili smoothie napitka dobro je znati da se lubenica odlično slaže sa sokom citrusa i mentom, a uz dodatak mineralne vode i alkoholnog pića poput votke dobije se lagani koktel kao odlično osvježenje za vruće ljetne dane.

 Smoothie od borovnica i chia sjemenki

Sastojci:
2 šalice borovnica (može i smrznute)
1 banana
Velika žlica chia sjemenki
Prstohvat vanilije
2 dcl zobenog, rižinog ili sojinog mlijeka
Led po želji

Smoothie od šumskog voća i chia sjemenki

Sastojci:
2 šalice šumskog voća (može i smrznuto)
1 banana
Velika žlica chia sjemenki
Prstohvat vanilije
2 dcl zobenog, rižinog ili sojinog mlijeka
Led po želji

Limunada s bosiljkom i mentom zaslađena medom ili agavinim sirupom

Sastojci:
5 listova svježeg bosiljka
5 listova svježe mente
2 velike žlice meda (ili agavinog sirupa)
3 svježa limuna
1 litra hladne vode
Nekoliko kockica leda
Grančica bosiljka (za ukras kod posluživanja)

Priprema:

Zdrobljeni bosiljak i mentu pomiješajte u velikom vrču, dodajte ocijeđeni limun i hladnu vodu. Ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći. Što duže ostavite u hladnjaku, to će menta i bosiljak dati više okusa limunadi. Procijedite smjesu kroz fino sito i poslužite u čaše uz dekoraciju od svježeg bosiljka i mente.

I uživajte u ostatku ljeta i vrućim danima, jer i prebrzo će nam trebati recepti za neka posve drugačija pića.