Čitaonica | U korak s vremenom

Jeste li spremni za najomraženiju zimsku oborinu?

05.01.2016. | Đurđica Marković

Hladnoća i snijeg i danas obilježavaju vrijeme u kontinentalnoj Hrvatskoj. Za mnoge među nama ovakvo je vrijeme gotovo idilično, oni zimogrozniji nastoje izbjeći boravak vani i susret s nemilosrdnim minusima.

Koliko god željeli ostati na toplom i sigurnom, blagdani su iza nas, i ako nismo među onima koji ovih dana uživaju na nekom skijalištu, moramo iz kuće. Hladnoću ćemo savladati slojevitom odjećom, kapom, šalom i rukavicama, no ostaje nam još jedan izazov. Radi se o poledici, opasnoj za vozače, ali ponekad još i više za pješake.

Iako se ulažu stalni napori u čišćenje prometnica i pločnika od snijega, danas je zbog najavljene kiše koja se ledi u dodiru s tlom potreban i dodatni oprez. Naime, kiša koja se ledi na tlu pretvara tlo na koji padne u glatku i klizavu površinu na kojoj se lako gubi ravnoteža, a padovi na tvrdo i zamrznuto tlo najčešće završavaju lomovima.

Kako bi se po zaleđenim i skliskim površinama kretali što sigurnije, primijenite slijedeća pravila:

Oslobodite ruke

Dok hodate, ne držite ruke u džepovima, a nepoželjne su i vrećice i li neki drugi teret koji će vam zarobiti ruke. Naime, pri padu se samo rukama možete spasiti od težih povreda. A kako ćete se dočekati na njih ako nisu slobodne?

Gegajte se i hodajte malo šire

Zaboravite gracioznost i eleganciju na skliskim i zaleđenim površinama! Koga briga za dojam, ako je ugrožena sigurnost. A sigurnost na poledici povećavaju nam gegajući, pomalo „pingvinski“, i malo širi koraci. Pri koračanju vodite računa da centar ravnoteže uvijek premjestite na nogu koja je u iskoraku. Prizor možda neće biti najljepši, ali pad ćete izbjeći, a to je ono bitno, zar ne!

Nosite pravilnu obuću

Nosite cipele koje imaju široke potplate, a izbjegavajte one s glatkim đonom. Izbjegavajte i sportsku obuću, jer iako se ne kliže po suhom asfaltu, na poledici nije ni približno tako stabilna. Kod odabira obuće imajte na umu da ona treba i osigurati stabilnost zglobovima. U protivnom, pad može završiti neugodnim i bolnim išćašenjem.

Uživajte u zimi, divna je, no budite pažljivi kako biste izbjegli opasnosti koje dolaze s njom. I ne ustručavajte se u šetnju krenuti uz pomoć kišobrana koji će preuzeti ulogu štapa.