Čitaonica | U korak s vremenom

Jesu li kapa, šal i rukavice samo modni dodaci

05.01.2017. | Đurđica Marković

Sigurno ste već mnogo puta čuli kako „čizma glavu čuva“, kao što je sigurno i da nam je na ovim brrrr minusima tjelesna toplina jedna od najvažnijih stvari na svijetu.

No, osim naših nogu, za toplinom vape i naša glava, uši, vrat i ruke, dijelovi tijela koji su direktno izloženi hladnoći, vjetru i oborinama.

Da bismo zimu prebrodili sa što manje štete i što više ugode, neophodna je prikladna obuća i odjeća. Kada je riječ o odijevanju, nije nužno da nam je odjeća debela, već da smo odjeveni slojevito. Što je na nama više slojeva, više ćemo svoje tjelesne topline zadržati, a manje će vanjske hladnoće prodrijeti do nas. Vrlo je važno pri tome napomenuti da odjeća koju kombiniramo i odijevamo jednu preko druge ne treba biti debela, čime izbjegavamo osjećaj težine i sputanosti koji izazivaju teški i debeli odjevni predmeti. Osim toga, ako smo odjeveni slojevito, ne moramo trpiti vrućinu kad se nakon vanjskih minusa nađemo u toplini ureda ili nekog drugog zatvorenog i zagrijanog prostora – naprosto se oslobodimo “sloja viška“!

kapa sal i rukavice 4

Tri su iznimno važna zimska, odjevna predmeta koja počesto zanemarujemo. To su kapa, šal i rukavice. Osim što nas griju i čuvaju nam zdravlje, vrlo lako ih se oslobađamo kad iz hladnog prostora prijeđemo u onaj zagrijani. No, lako ih i zaboravljamo, čime glavu, uši, vrat i ruke za hladnih zimskih dana izlažemo opasnosti pothlađivanja i ozeblina. Kape, šalovi i rukavice ponekad se ne nose i zbog toga što su nam neodgovarajući – materijalom, oblikom ili veličinom, pa nas grebu, stežu, ispadaju, vuku se po podu, spotičemo se na njih …

Zato nemojte kupiti prvu kapu na koju naletite i koja odgovara vašoj puti i boji očiju, ni bilo koje rukavice, a bogme niti prvi šal koji vam padne pod prste! Vodite računa da su od metrijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen i svila) i ne zadržavaju vlagu. Važno je da su dovoljno veliki, no ne i preveliki, i da se u njima ne znojimo.

No, osim što nas štite od hladnoće, kapa, šal i rukavice i modni su dodaci koji umnogome utječu na to kako izgledamo. Kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.

kapa sal i rukavice 5

Iako ne poznajem puno ljudi koji dan ranije planiraju što će odjenuti, provjeriti kakvo nas vrijeme čeka idućeg dana i sukladno tome pripremiti odjeću i obuću čini mi se vrlo razumno ponašanje kojim ćemo si osigurati više vremena za druge jutarnje aktivnosti, smanjiti jutarnji stres te eliminirati mogućnost da se odjenemo pretoplo ili prelagano.