Čitaonica | U korak s vremenom

Kad meteorolog dođe u raj

01.07.2016. | Nebojša Subanović

Kad meteorolog dođe u Rogašku, može biti samo sunčano, zar ne! Ljetno sunce Đurđicu i mene pratilo je od trenutka kad smo sa zagrebačkog Jaruna pješice krenuli prema Arena Centru.

Ubrzana šetnja bila je izvrsna uvertira u predivan izlet u Rogašku Slatinu! Ispred Arena Centra nas desetak, uglavnom novinara, ukrcalo se u autobus kojeg je, kasnije se pokazalo, prema slovenskoj granici, a zatim prema našem cilju, turističko-medicinskom centru Rogaška, poveo majstor virtuoz za volanom.

Kad nas je naš volanski virtuoz iskrcao ispred Grand Hotela Sava**** pitao sam se kako će odatle izvući onoliki autobus!  Nisam to, naravno, saznao, jer nas je naša ljubazna domaćica Urška Grobelšek iz marketinga Rogaške povela do Cappuccino bara na kavu, fine cijeđene sokove i kratku prezentaciju Rogaške Slatine te bogate ponude turističko medicinskog resorta.

20160628_112110

Doznajem tako kako Hotel Sava**** ima svog brata, Hotel Zagreb**** koji zajedno imaju oko 500 kreveta,  dok  je u toj cijeloj dolini sveukupno desetak hotela s oko 1500 kreveta. Ne možete omanuti. Vdjeli smo i sobe! Nema se tu kaj ni dodati ni oduzeti! Fantastično!  A tek Predsjednički apartman! Može biti vaš za ciglih 1300 EUR-a dnevno!

Cijeli taj kompleks, turističko-medicinski resort,  usmjeren je na zdravlje i užitak, a kad je riječ o užitku, odmah mi na pamet pada dobra hrana! O da, nije tu samo zdrava mineralna voda s najvećim sadržajem magnezija na svijetu, nego i sjajan restoran Kaiser! Svaki hotel ima i svoj restoran, naravno, no treba otići u Kaiser, nedavno proglašen jednim od 10 najboljih slovenskih restorana. Kako god, gdje god objedovali u ovom resortu, hrana je pomno birana i pripremana, tako da uz zadovoljavanje vašeg nepca zadovolji i vaše nutricionističke potrebe.  Što se mene tiče, iz Kaisera je, osim mog nepca, zadovoljan otišao i svaki drugi moj dio.

Kako je uopće počela priča Rogaške Slatine? Priča nam Urška kako je to prije 400 godina bilo izgubljeno selo u predvorju Alpa, dok tamo nije došao Petar Zrinski u lov. U to vrijeme je vrijeme imalo neku drugu dimenziju nego danas tako da se Petar Zrinski u lovu zadržao mjesec dana! Kad su lokalni seljani čuli da plemenitaš ima bubrežnih problema rekli su mu: „Privoščite si kozarec vode ki tukaj izvira, bo vam bolše“. I bilo je tako! Poslije je sve povijest čije rezultate svakako treba doći vidjeti! Barem nekoliko puta godišnje.

Nakon ručka u restoranu Kaiser uslijedio je sportsko-rekreativni dio: veći dio društva  otišao je skupljati vitamin D na terasi za sunčanje ispred hotela, neki na masažu, a ja u hotelski bazen na punjenje magnezijem. Nakon sat vremena brčkanja  i ćaskanja došao je i moj red za masažu. Teta maserka  dobro me je ižmikala, tak’ da sam sav oran  krenuo na popodnevni barbecue u parkić ispred hotela. Osoblje restorana Kaiser i ovaj puta se iskazalo:  mini hamburgeri uz aperol spritz! Što da kažem osim da je mesoljubac u meni još jednom pjevušio od sreće.  Marčelo Petran, šef hrane i pića, poučio me je kako ponuđeni  hamburgerići imaju pravi omjer: meso : kruh = 2 : 1. To se i vidjelo na prvi pogled!

Koliko sam ih pojeo? Nemam pojma, tko bi to brojao. Sjajna hrana je za užitak, ne za brojanje!

Eh, i onda onaj neizbježni trenutak – ukrcavanje u autobus i povratak u realnost. A na putu do Zagreba pravljenje planova za što skoriji povratak.  Jer osim izvrsne hrane, biranih vina te tretmana i terapija temeljenih na mineralnoj vodi iz Rogaške u ROI medicinskom centru, u razdoblju od srpnja do kraja rujna tu je i bogat kulturni i zabavni program: od klasike, preko jazza i glazbe koja vas jednostavno poziva na ples, do večeri posvećenih opernim arijama ili Franku Sinatri. Središnja pozornica je prekrasan paviljon Tempel koji se nalazi odmah uz Hotele Rogaška & ROI Spa, pa ćete uz omiljenu slasticu i čašu osvježavajućeg pića biti u središtu društvenog života, poput europske aristokracije kojoj je nekad Rogaška Slatina bila omiljena destinacija. Zateknete li se u ovom životopisnom mjestu krajem srpnja, ne propustite Anin ples, tradicionalni i humanitarni spektakl koji je ime dobio prema Sv. Ani, zaštitnici ovog kraja.

Rogaška, do skorog viđenja!