Čitaonica | U korak s vremenom

Što meteorolog 22. rujna radi u Rodizio do Brasilu?

24.09.2016. | Nebojša Subanović

Jednom je grupa psihologa napravila zanimljiv eksperiment. Testnoj grupi ispitanika  dali su nekoliko fotografija lica da ih ocijene po ljepoti. Među fotografijama stvarnih ljudi bila je i jedna namještena!

Naime, psiholozi su napravili umjetno lice koje je bilo posve simetrično po vertikalnoj osi, ali je za podlogu uzeto lice stvarno lijepe žene. Nakon provedena eksperimenta, rezultat je bio iznenađujući! Daleko najmanje bodova dobilo je umjetno, simetrično lice. Daljnja analiza i eksperimenti su pokazali kako je za dobivanje bodova ljepote bila nužna stanovita doza asimetričnosti!

Stanovita doza asimetričnosti na planetarnoj, zemaljskoj razini je odgovorna za jednu predivnu prirodnu pojavu: godišnja doba! Naime, uzrok pojave godišnjih doba je mali otklon, nagnutost, zemljine osi u odnosu na ravninu rotacije Zemlje oko Sunca.

I što je meteorolog radio 22. rujna u brazilskom restoranu Rodizio do Brazil u Zagrebu? Pa slavio astronomski početak proljeća! Da, dobro ste pročitali, 22. rujna je u Brazilu, a i na cijeloj južnoj polutci, počelo proljeće! Godišnja doba na sjevernoj i južnoj polutci su inverzna. Kad je kod nas jesen, kod njih je proljeće i obrnuto. Isto vrijedi i za ljeto. No, naša su ljeta ipak nešto toplija od njihovih. Kako na sjevernoj polutci ima više kopna nego na južnoj, a kopno se brže grije od oceana, to su ljeta toplija. Ali i zime hladnije.

Uz prvi dan proljeća, u restoranu Rodizio do Brasil slavio se i njegov prvi rođendan! To je bio povod pravim bakanalijama!

Najveća atrakcija brazilskog restorana Rodizio do Brasil zasigurno je rodizio – tradicionalan način posluživanja hrane sa churrasco žara kojeg možete jesti po principu all you can eat. Meso, povrće ili morski specijaliteti nabodeni na mačevima polako se peku iznad vatre, poslužuju na sabljama i doslovno tope u ustima.

Za pripremu novih kulinarskih recepata sa žara tu je rođendansku večer bio zadužen chef Hallan Jones Ferrari koji je sve oduševio svojim specijalitetima – goveđim vratom koji se peče oko pet sati, a dodaje mu se jedino sol, zatim goveđim odreskom s paprom te piletinom koja se zajedno s paprikom marinirala 24 sata.

„Član ove Rodizio do Brasil obitelji postao sam prije tjedan dana i zajedno ćemo pokušati biti još bolji. Jako volim svoj posao, on je cijeli moj život. Svakom komadu mesa pristupam s jednakom strašću i to je jedina tajna, naprosto moraš voljeti to što radiš“, rekao je chef Hallan Jones Ferrari.

Uz više od deset vrsta mesa u Rodizio do Brasilu na raspolaganju vam je i bogat izbor priloga i salata s izdašnog buffet bara koji se također mogu jesti u neograničenim količinama, te deserti poput ananasa pečenog na žaru ili pohanih banana.

Te večeri šlag na torti su bile zamamne plesačice koje su uz vruće ritmove sambe atmosferu dovodile do usijanja. A gdje je u pitanju atmosfera, mora biti i meteorolog!

I tako su se nizali sljedovi izvrsno pripremljenog mesa, od piletine preko govedine do svinjetine. Što mi se najviše svidjelo? Možda bikova leđa, odnosno njegova grba.  Ali i svinjski vrat je bio izvrstan! Ma najbolje da sami odete probati.

Kod desetog slijeda sam prestao brojati, no moram priznati, u jednom trenutku sam morao semafor okrenuti na crveno. Više nije stalo! A onda su krenuli pečeni ananasi! Ajme…. Stalo je i njih nekoliko….

Na kraju valja spomenuti i vrijednu nagradnu igru koja traje do 15. siječnja, a u sklopu koje dvoje sretnika mogu otputovati u daleki i egzotični Brazil. Sve što trebate je uslikati selfie u restoranu, obavezno napisati #putujuBrasil2 te čekati objavljivanje pobjednika.