Čitaonica | U korak s vremenom

Znaš li kako biti lijepa i zimi

16.01.2016. | Đurđica Marković

Lijepa koža govori mnogo o nama, o našoj brizi za sebe i za vlastito zdravlje. Iako se njome najviše bavimo tijekom ljetnih mjeseci, u hladnim zimskim danima njega joj je potrebna jednako, ako ne i više.
Suh i hladan zrak te vjetar nikako joj ne pašu, zbog njih postaje suha, pomalo gruba i nadražena, o čemu svjedoči osjećaj zatezanja i ljuštenja, česti u zimskom dijelu godine. Upravo su to znaci da joj nedostaje vlažnosti i da joj treba posvetiti dodatnu pažnju.

Pruži joj prvu pomoć već za prvog odlaska u kupaonicu. Nakon tuširanja, mlakom vodom, na cijelo tijelo nanesi hidratantno mlijeko, losion ili kremu.

Potakni cirkulaciju
Lijepa koža je sjajna, ružičasta i elastična. Blista. Pomogni joj da ostane i / ili ponovo postane takva! Jedan od načina je da se umivaš i tuširaš naizmjenično toplom i hladnom vodom, čime ćeš potaknuti cirkulaciju i omogućiti svojim obrazima da se zacrvene bez rumenila.

Izbjegavaj preteške kreme
Mnogi griješe pri izboru kreme kojom će za zimskih mjeseci hraniti kožu. Ono što tvojoj koži treba je vlaga, a ne masnoća. Ne stavljaj stoga na svoje lice masne, teške kreme koje će zatvoriti pore i onemogućiti tvojoj koži da diše, već hranjivu kremu koja će tvoju kožu hraniti i njegovati, a da ju nećeš na licu niti osjetiti.

Pij dovoljno tekućine
Vani je hladno, većinu vremena provodimo u zatvorenim i grijanim prostorima u kojima nema zraka. Malo po malo, naša koža u takvim uvjetima ostaje bez vlage, a time i bez svježine. Postaje suha, pomalo sivkasta, nerijetko nas svrbi i lagano se ljušti. Ako ne znaš, pomoći ćeš joj na vrlo jednostavan način – pijenjem vode! Pij iako ne osjećaš žeđ. Žedna je tvoj koža, peckanjem i neugodnim zatezanjem kaže ti da je ona žedna!

Koristi kreme s UV faktorom
Znam, odlaskom ljeta  kreme sa zaštitnim faktorom nestale su i sa tvojih shopping lista. No, tvojoj koži jednako, ako ne i više, škodi velika hladnoća i vjetar, a još više zimsko sunce i snijeg.

Pravilno se hrani
Hraniti se pravilno jedno je od osnovnih pravila zdravog života. Dakako, kako za ostala godišnja doba, tako vrijedi i za zimu.  Ono što je posebice dobro jesti zimi su namirnice  bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi), biolipidima, cinkom te vitaminima A, C i E (voće, povrće, žitarice).

Njeguj usne i ruke

I ne zaboravi na usne i ruke. Ispucale usne nisu samo ružne za vidjeti, one su i neugodne za tebe – čine te nervoznom, stalno ih imaš potrebu oblizivati ne bi li odagnala osjećaj suhoće, pucaju pa nastojiš odgristi kožicu koja te nervira, a kad u tome konačno uspiješ, usna ti prokrvari … Usne nemaju žlijezde lojnice, puno se brže suše nego ostali dijelovi kože, i naprosto ih moraš zaštititi od isušivanja. A balzam stane u svaki džep i torbicu!  Kremom za ruke koju ćeš nanijeti nakon svakog pranja ruku (u mlakoj vodi), od isušivanja i crvenila zaštitit ćeš i svoje ruke.

Nije puno, ne zahtijeva mnogo vremena ni novca, a lijepim i njegovanim izgledom govorit ćeš o brizi za svoje zdravlje.