Čitaonica | Zanimljivosti

Što se skriva ispod ledenih prostranstava?

24.02.2014. | Đurđica Marković

Antarktika je najjužniji kontinent na Zemlji, a na njoj se nalazi i geografski južni pol. Okružuje ju Južni ocean, a površinom je peti kontinent po veličini (veća je od Europe i Australije).

antarctica
Slika: Newcastle University

Prosječno gledano, to je najhladniji, najsuši i najvjetrovitiji kontinent. Smatra se pustinjom iako je čak 98% površine prekriveno ledom prosječne debljine skoro dva kilometra – to je zato što obalna područja imaju srednju godišnju količinu oborine od oko 200 mm, a unutrašnjost mnogo manje. Usporedbe radi, prema neslužbenim podacima, pojedine lokacije na Jadranu su samo tijekom ovog mjeseca zabilježile više nego dvostruko veće količine oborine.

Dakle, ispod kilometara leda nalazi se kopno, a znanstvenici, između ostalog, proučavaju i kako to kopno izgleda. Nedavno su britanski stručnjaci otkrili ogroman subglacijalni kanjon, dublji od Grand Canyona u SAD-u.

Proučavajući Ellsworth subglacijalne visoravni pomoću podataka dobivenih satelitskim mjerenjima i radarima, mapirali su područje zapadne Antarktike i otkrili dolinu ispod leda koja je duboka i do tri kilometra, dulja od 300 kilometara, a široka do 25. Na pojedinim mjestima se dolina nalazi čak dva kilometra ispod morske razine.

Ellsworth-Trough-antactica-map
Slika: American Geological Society / Polar Geospatial Center

Prema riječima sudionika istraživanja, rubne dijelove doline uspjeli su mapirati pomoću radara dok su nepoznato područje između istražili pomoću satelitskih snimaka – iako se nalazi ispod kilometara leda, dolina je dovoljno velika da se može vidjeti iz svemira.

Izvor: Newcastle University.