Čitaonica | Zanimljivosti

7 novootkrivenih planeta

24.02.2017. | Nebojša Subanović

22. veljače NASA je objavila kako su u našoj neposrednoj blizini, na svega 40 svjetlosnih godina udaljenosti, otkrili novi planetarni sustav u kojem se oko crvenog patuljka, zvanog Trappist-1, vrti čak sedam stjenovitih planeta, veličinom sličnih Zemlji!

Uz to, prema dosadašnjim spoznajama, barem jedan ima izglede da bi na njemu moglo biti života.

No, postoji tu nekoliko otegotnih okolnosti. Prva je „veličina“ samog sustava i zvijezde. Trappist-1 je crveni patuljak veličine 80% našeg Sunca te osjetno hladniji i većinu svog zračenja emitira u toplinskom spektru. Tih sedam planeta orbitira u području radijusa pet puta manjem od udaljenosti Merkura od Sunca. U prijevodu, cijeli planetarni sustav je jako zgusnut što može imati nekoliko nepovoljnih posljedica.

Prva nepovoljnost je blizina planeta matičnoj zvijezdi što bi moglo uzrokovati tzv „gravitacijsko zaključavanje“. Kod „gravitacijskog zaključavanja“ je duljina dana planete jednaka duljini njene godine ili, u prijevodu, planeta je uvijek jednom stranom okrenuta zvijezdi. U našem sustavu je to slučaj s Merkurom – Merkur se obrne oko svoje osi u istom vremenu u kojem obiđe oko Sunca. Slično gravitacijsko zaključavanje ima i Mjesec u odnosu na Zemlju – mjesečev „zemaljski dan“ jednak je periodu obilaska oko Zemlje.

Ne treba puno mašte da se zamisli stanje na planeti koja je uvijek jednom stranom okrenuta prema matičnoj zvijezdi. Osvijetljena strana je stalno užarena, a ona u sjeni zaleđena.

Druga nepovoljnost je mala međusobna udaljenost planeta što bi svakako imalo za posljedice postojanje jakih plimnih valova uzrokovanih njihovim gravitacijskim poljima. Ti plimni valovi bi mogli uzrokovati jaku tektonsku i vulkansku aktivnost, a jaka vulkanska aktivnost je dobar put prema efektu staklenika.

Modernim teleskopima će se moći utvrditi sastav i stanje atmosfere na većini tih planeta, makar u grubim crtama te time dati i odgovore na mnoga pitanja koja se roje otkrićem ovog sustava, a posebice na ono najintrigantnije: postoje li tamo uvjeti za život.

40 svjetlosnih godina i nije tako daleko. Samo 378.432.000.000.000 kilometara.