Čitaonica | Zanimljivosti

Astronomi otkrili prstenove oko asteroida

07.04.2014. | Đurđica Marković

Astronomi su nedavno, po prvi put, otkrili prstenove u orbiti oko asteroida. To je ujedno i prvi otkriveni slučaj prstenova koji kruže oko tijela koje nije planet.

eso1410b

Asteroid u pitanju je 10199 Chariklo, najveći Kentaur promjera oko 250 kilometara. Za one koji ne znaju, Kentauri su skupina malih nebeskih tijela koja su po veličini slična asteroidima, a po sastavu kometima. Kruže oko Sunca na udaljenosti između orbita Jupitera i Neptuna. Pretpostavlja se da su nastali u Kuiperovom pojasu ali ih je privukao gravitacijski utjecaj Neptuna. U Sunčevu sustavu je više od 44 000 takvih tijela s promjerom većim od kilometra.

Chariklo je u lipnju 2013. prolazio ispred zvijezde UCAC4 i taj događaj promatran je pomoću sedam teleskopa u Južnoj Americi. Astronomi su primijetili smanjenje sjaja zvijezde prije i poslije same okultacije (astronomski fenomen kad se nebesko tijelo, gledano sa Zemlje, skriva iza drugog) i analizom i usporedbom podataka sa svih sedam teleskopa zaključil su da se oko Charikla nalaze dva prstena.

Prstenovi, sačinjeni od leda i stijena, su vjerojatno nastali sudarom dva tijela koja su kružila oko Charikla ili udarom nekog tijela u sam asteroid.

Ovo otkriće će astronomima pomoći u proučavanju procesa formacije prstenova što bi moglo pridonijeti i razumijevanju ranih faza Sunčevog sustava.

Izvor: themittani.com.