Čitaonica | Zanimljivosti

Atacama pustinja – najsuše mjesto na Zemlji

07.11.2011. | Đurđica Marković

Pustinja Atacama, najsuše je mjesto na svijetu,  iako se nalazi uz Tihi ocean, najveću vodenu površinu naše planete. Smještena je duž obale Čilea, u južnoj Americi, a od Tihog se oceana proteže do duboko u planinski lanac Anda.  Za razliku od drugih pustinja, Atacama je vrlo hladno mjesto, s temperaturom između 0 i 25°C. Najpoznatija je po tome što u nekim njenim dijelovima nikada nije pala kiša, ili koliko je poznato, najmanje 400 godina. Dokazi sugeriraju da   značajnijih oborina u pustinji nije bilo ni tijekom dugog razdoblja  od 1570. do 1971. godine. Grupa britanskih znanstvenika tvrdi i da su neka riječna korita u pustinji  suha već 120.000 godina. 

Atacama je ovako suha jer: 

–  se nalazi na zavjetrinskoj strani Čileanskog obalnog područja, tako da do nje može doprijeti vrlo malo vlage sa Pacifika                                                                                                  

   – Planinski lanac Anda svojom visinom blokira  konvektivnu naoblaku, nastalu  iznad Amazonskog bazena, onemogućujući je da sa  istoka prodre u pustinju i donese oborine,                                                                                                                                                           

 – zbog inverzijskog sloja nastalog zbog Humboltove struje i južnopacifičke anticiklone.

 Unatoč svemu gore rečenom, u  srpnju ove godine  ekstremno hladna anktartička fronta uspjela se probiti kroz   “kišnu sjenu” ,  donijevši platou nevjerojatnih 80 cm snijega i pravi kaos.

U regiji 100 km južno od Antofagasta (najsušniji dio pustinje),  prosječne visine oko  3.000 metara,  tlo se uspoređuje s onim na Marsu. Prostor s malo toga zemaljskog, idealan je za filmske scene života na drugim planetima, posebice na Marsu. I mnoge scene Odiseje u svemiru snimljene su na Anacami!

Godine 2003. tim istraživača u časopisu Sciense objavio je izvještaj pod naslovom  “Mars-like Soils in the Atacama Desert, Chile, and the Dry Limit of Microbial Life”. Izvještaj navodi kako, duplicirajući  testove koje su Viking 1 i Viking 2 izvodili na Marsu s ciljem otkrivanja života na crvenom planetu, istraživači nisu otkrili život  niti u tlu pustinje Atacama. U tom smislu, Atacama bi mogla biti  jedinstveno mjesto na svijetu. Pustinja Atacama mjesto je gdje NASA testira svoje  instrumenate za budeće  misije na Mars.

Zbog svoje nadmorske visine, gotovo nepostojećeg oblačnog sloja, suhog zraka te zbog nepostojanja bilo kakvog onečišćenja svjetlosti te radio interferencije, pustinja je jedno od najboljih mjesta na svijetu za vođenje astronomskih observacija.