Čitaonica | Zanimljivosti

Aurora – polarna svjetlost

05.02.2014. | Nebojša Subanović

aurora borealisNaziv aurora dolazi od latinske riječi koja označava zoru, a to je ujedno i naziv prekrasne svjetlosne pojave u atmosferi koja se javlja na višim (sjevernim i južnim) geografskim širinama. Veoma rijetko može biti vidljiva i iz (visokih) umjerenih širina. Na sjevernoj hemisferi se naziva aurora borealis (sjeverna zora), a na južnoj aurora astralis (južna zora). Aurore se najčešće javljaju oko proljetnog i jesenskog ekvinocija.

slikaAurora ili polarna svjetlost nastaje zbog solarnog vjetra – struje vruće plazme koju Sunčeva korona izbacuje u svim smjerovima. Solarni vjetar putuje prema Zemlji i sudara se sa Zemljinom magnetosferom koja ga skreće s puta, a pritom se dio nabijenih čestica na magnetskim polovima uspije spustiti do atmosfere. Te nabijene čestice se sudaraju s atomima kisika i dušika koji onda emitiraju fotone. Ovisno o energiji kisik može emitirati zelenu ili crvenkasto-smeđu svjetlost, a dušik plavu ili crvenu.

Aurora obično izgleda kao velika plamena zavjesa na nebu, a oni koji ju nisu vidjeli uživo sigurno su vidjeli barem fotografije. No možda ne znate kako to izgleda iz svemira, na ovoj fotografiji prikazana je aurora astralis snimljena NASA-inim satelitom 2005. godine.

slika2