Čitaonica | Zanimljivosti

Australija na udaru ekstremnih vrućina i požara

18.01.2013. | Đurđica Marković

AUSTRALIA-WEATHER-FIRE

Sydney je u petak zabilježio najvišu temperaturu otkako su se prije više od 150 godina počeli bilježiti podaci: živa u termometru popela se tijekom poslijepodneva na 45,8 Celzijevih stupnjeva, dok Australija ove godine ima neobično vruće ljeto.

Prethodni rekord zabilježen je u siječnju 1939., kada je u najvećem australskom gradu izmjereno 45,3 Celzijeva stupnja. Vlasti u Sydneyju bilježe temperaturne podatke od 1859.

“Danas je povijesni dan za Sydney”, rekao je Dick Whitaker, meteorolog Weather Channel-a. “Ovako visoke temperature u Sydneyju nisu zabilježene od početka mjerenja”.

Australiju je prije nekoliko tjedana zahvatio val neviđene vrućine na dvije trećine teritorija, prouzročivši stotine požara makije i natjeravši meteorologe da na svoje karte unesu nove boje – ružičastu i jarkocrvenu.

Vladino povjerenstvo za klimu objavilo je prošlog tjedna izvješće u kojemu ističe da se ovako ekstremne temperature mogu pripisati klimatskim promjenama.

“Premda toplinski valovi, vrući dani i požari makije nisu nepoznati u Australiji, klimatske promjene donose opasnost od duljih i češćih razdoblja vrućine i još vrućih dana, čime se stvaraju još povoljniji uvjeti za požare makije”, po tom izvješću.

Dosad najviša temperatura u Australiji izmjerena je 1960. u gradiću Oodnadatti, u državi Južnoj Australiji, kada je živa u termometru skočila na 50,7 Celzijevih stupnjeva.

Situaciju dodatno komplicira najava meteorologa o još barem dva tjedna sličnih vremenskih uvjeta.

Osim ljudskih života, prirode i materijalne imovine, ugrožene su i životinje, koje bezglavo pokušavaju pobjeći od vatrene stihije.

Izvor: Jutarnji.hr