Čitaonica | Zanimljivosti

Catatumbo munje

28.01.2014. | Nebojša Subanović

Neki ljudi vole grmljavinske oluje, u Hrvatskoj također ima tzv. stormchasera koji su i prošli tjedan na Jadranu imali prilike hvatati munje.

Lake_Maracaibo_map Međutim, pravi zaljubljenici u tu pojavu trebali bi posjetiti područje gdje Catatumbo rijeka utječe u jezero Maracaibo u Venezueli. Tamo su olujni oblaci veoma česta pojava, a munje se javljaju, u prosjeku, oko 150 noći godišnje – dakle skoro pola godine grmi i sijeva. I to čak do 280 puta u jednom satu, do 10 sati dnevno!
Taj je fenomen prisutan stoljećima, prvi zapis je još iz 1597. godine. Ali početkom 2010. na nekoliko je mjeseci, zbog suše, izostao. Unatoč strahu da je ugašen zauvijek, u travnju 2010. su se grmljavinske oluje ponovno aktivirale.

Fenomen Catatumbo munja je proučavan u nekoliko navrata i postoji više razloga za toliku aktivnost. Jezero Maracaibo je s tri strane okruženo visokim planinama, a s četvrte ima dotok toplog i vlažnog zraka iz Venezuelanskog zaljeva. Kad taj topli i vlažni zrak dođe do prepreka, planina, mora se dizati uvis – što je jedan od načina za nastajanje olujnih oblaka. Pretpostavlja se da toplina, vlaga te metan iz obližnjeg močvarnog područja pospješuju nastanak munja.

slika
Slike preuzete s wikipedije.