Čitaonica | Zanimljivosti

Čekaju li nas klimatski ratovi?

09.11.2011. | Đurđica Marković

Za otprilike dva tjedna, u gradu Durban (South Africa), započet će 17. UN-ova konferencija o klimatskim promjenama. Pod nazivom „Working together, Saving Tomorrow Today“, učesnici će konferencije, u periodu od 28. studenog do 9. prosinca, raspravljati o klimatskim promjenama i njihovim učincima na život na Zemlji, ne počnu li se ostvarivati ambiciozni ciljevi postavljeni oko smanjivanja emisija stakleničkih plinova.

Ako mislite da sve to s vama baš i nema veze, znajte da niste u pravu. Jedna od prvih posljedica klimatskih promjena, a koja direktno utječe na život nas običnih ljudi, na djelu je već od 2000. godine. Naravno, riječ je o poskupljenju hrane, a koje će se u uvjetima klimatskih promjena nastaviti.

Natjecanju za hranu, koje će u uvjetima klimatskih promjena biti sve manje, pridružit će se i natjecanje za drugi za čovjeka i život na Zemlji esencijalni resurs – vodu. Međunarodni institut za strateška istraživanja nedavno je upozorio da će klimatske promjene ‘povećati rizik od nestašica resursa, masovnih migracija i civilnih sukoba’. Britansko ministarstvo obrane vjeruje da će nestašice resursa, masovne migracije i civilni sukobi dovesti i do promjena uvjeta koji su potrebni za izazivanje sukoba te povećati opasnost od izbijanja vojnih sukoba. A kao posljedica sukoba, naglo će rasti cijene hrane i goriva.

Alejandro Litovsky, osnivač organizacije ESI (Earth Security Initiative), ističe da će cijene hrane rasti čak i ako ratnih sukoba ne bude. „Od 2000. godine do danas svjedočimo porastu cijena, a on se vjerojatno neće zaustaviti“, rekao je Litovsky. „Na rast cijena uglavnom utječu nestašice resursa, a trendovi pokazuju da se problem neće riješiti bez drastičnih intervencija“, rekao je čelnik ESI-ja i dodao da čovječanstvu prijeti nestanak šuma i voda u kojima smo navikli uživati bez većih ograničenja.

U posljednje vrijeme svjedoci smo rasta cijene kave, biljke na čije prinose klimatske promjene već djeluju. Prema tvrdnjama multinacionalne kompanije Starbucs, svjetski prinosi kave u slijedećih 20-30 godina mogli bi biti ozbiljno ugroženi.

Osim na cijene zalihe hrane, vode i energetskih resursa, globalno zagrijavanje utječe i na zdravlje, uzrokujući brojne zdravstvene probleme, posebice u zemljama u razvoju. Osim što će se povećati broj gladnih i pothranjenih, povećat će se i opasnost od širenja zaraznih bolesti.

Ako se na kraju ovog teksta pitate „a što ja tu mogu“, odgovor je jednostavan. Šećite, idite na posao pješice ili kombinirajte gradski prijevoz i hodanje, vozite bicikl, jer svaka, pa i najmanja promjena životnog stila, osim što je korisna za vaše fizičko i psihičko zdravlje, znači i smanjenje emisija CO2.

Iako u vladama EU-a nema konsenzusa oko inicijative da se smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2020. godine s planiranih 20  poveća na 30 posto u odnosu na razine od 1990. godine, učesnicima Konferencije držimo fige u njihovim nastojanjima da i budućim generacijama osiguraju barem život kakav ga znamo mi.