Čitaonica | Zanimljivosti

Dan planeta Zemlje (video)

22.04.2013. | Đurđica Marković

Dan Zemlje

Na današnji dan širom svijeta obilježava se Dan planeta Zemlje! Obilježimo ga i mi uživajući u videu koji prikazuje neke od čarobnih trenutaka života na Zemlji.

Tradicija obilježavanja Dana Planeta Zemlje započela je 22. travnja 1970. godine u SAD-u, na poticaj senatora Gaylorda Nelsona, ekološkog aktiviste. Tih godina u SAD-u su bili popularni različiti anti-vladini protesti, naročito protiv rata u Vijetnamu. Senatora Nelsona na pokretanje obilježavanja Dana planeta Zemlje potaknula je velika ekološka katastrofa koja se dogodila godinu dana ranije, kad se pokraj kalifornijskog grada Sante Barbare izlila velika količina nafte iz podmorske bušotine. Bio je to najveći izljev nafte u dotadašnjoj povijesti SAD-a (kasnije su ga nadmašili Exxon Valdez i naročito BP-ova platforma u Meksičkom zaljevu 2010. godine).

Prvi dan planeta Zemlje obilježilo je oko 20 milijuna Amerikanaca i postignut je veliki uspjeh. Dan je navodno odabran po tome što na njega ne pada nijedan vjerski praznik, a i nalazi se u vrijeme kad na školama i fakultetima nema ispita. Antikomunisti su kritizirali datum jer na njega pada Lenjinov rođendan, pa su čak optužili osnivače da su skriveni komunisti. Godine 2009. Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je proglasila 22. travnja međunarodnim Danom planeta Zemlje. (Dnevno.hr)

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.
Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Obilježimo Dan planeta Zemlje zajedno uživajući u nekim od najljepših zemaljskih prizora!