Čitaonica | Zanimljivosti

Dan planeta Zemlje

21.04.2012. | Đurđica Marković

Zemlja, predivna planeta na kojoj živimo, u nedjelju, 22. travnja, ima svoj dan – Dan planeta Zemlje (Earth day).  Bit će obilježen u više od 150 zemalja.
Službeno obilježavanje Dana planeta Zemlje počelo je 1992. godine, kada je tijekom konferencije UN-a u Rio de Janeiru, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade, 2009. godine, Opća skupština Ujedi­njenih naroda je 22. travanj proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

Na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) poziva na besplatnu projekciju cjelovečernjeg dokumentarnog filma »Jedan dan na Zemlji«, čija će se premijera održati 22. travnja u više od 160 zemalja, uključujući i našu.

Prvo izdanje »Jednog dana na Zemlji« ne sadrži snimke iz Hrvatske. U drugom godišnjem snimanju održanom 11. studenoga 2011. UNDP je sudjelovao snimajući priču o obitelji iz Like, koja je četiri godine živvjela bez struje u teško pristupačnom, planinskom selu Ajderovcu, gdje se bave poljoprivredom i uzgojem stoke. U Ajderovac se u međuvremenu vratila struja zahvaljujući maloj solarnoj elektrani koju je UNDP instalirao na krovu obiteljske štale.

U Hrvatskoj će se film prikazati u  gradskim kinima u Belom Manastiru, Čakovcu, Daruvaru, Koprivnici, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sinju, Šibeniku, Zaboku, Zagrebu i Zaprešiću; te na: Z1, RiTV-u, Kapital Networku, 24sataTV-u, NET televiziji, Slavonskobrodskoj televiziji, na Televiziji Slavonije i Baranje i TV plusu. Film će se prikazivati i na sedam dnevnih portala: Dnevnik.hr, Tportal.hr, eZadar.hr, eVarazdin.hr, Osijek031.hr, Radio-Mrežnica.hr i Regionalexpress.hr.

S nama uživajte u predivnom videu koji slijedi!