Čitaonica | Zanimljivosti

Događa li se nešto neobično sa Suncem? (VIDEO)

08.03.2013. | Đurđica Marković

Solarne aktivnost na Suncu

Godina 2013. trebala je biti godina vrhunca solarne aktivnosti Sunca. Kako podaci koje bilježe znanstvenici pokazuju znatno slabiju aktivnost od očekivane, zaključeno je kako  se na Suncu događa nešto neočekivano.

Solarna aktivnost Sunca mjeri se u 11-godišnjim ciklusima, a u 2013. je ta aktivnost trebala biti na vrhuncu.

Međutim, znanstvenici od početka godine bilježe nisku Sunčevu aktivnost. Uočen je nizak broj sunčevih pjega i solarnih baklji, a dobiveni podaci pokazuju kako je trenutna aktivnost Sunca znatno slabija od prošlogodišnje, prenosi NASA.

Solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-inog Centra za svemirske letove ima drugačije objašnjenje.

“Ovo je solarni maksimum”, kazao je. “Ali, to izgleda drugačije od onoga što smo očekivali zbog toga što je Sunce doživjelo dva solarna maksimuma.”

Znanstvenici su utvrdili da solarni ciklusi u stvarnosti nisu pravilni. Promjene sunčevih pjega mogu potrajati između 10 i 13 godina. Amplituda solarnog ciklusa ponekad i varira, pa su neki solarni maksimumi vrlo slabi, a drugi vrlo jaki.

Pesnell je zabilježio još neke komplikacije u Sunčevom ciklusu. Naime, posljednja dva solarna maksimuma, 1989. i 2001., imala su dva solarna maksimuma. To je rezultiralo mini ciklusom unutar samog solarnog ciklusa, koji je potrajao oko dvije godine.

Smatra da se ista stvar događa i sada, dodajući da bi se novi solarni maksimum trebao dogoditi 2013. i potrajati u 2014. godini.

Izvor: NASA
Video: youtube.com