Čitaonica | Zanimljivosti

Dolazi li vrijeme još brojnijih klimatskih ekstrema?

20.01.2014. | Đurđica Marković

Niagara

Priroda je oduvijek ćudljiva, no posljednjih godina njena je ćudljivost izraženija nego ikada prije. Kao da se sve ispremiješalo. I dok je u središnjoj Rusiji toplo, polarna hladnoća okovala je SAD ledom i snijegom. U isto vrijeme,  u  Australiji je 2013. godina bila najtoplija u povijesti mjerenja, s vrućinama koje su pruzročile  ogromne probleme.

Voditelj klimatskog programa Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), Aleksej Kokorin, vjeruje da će u sljedećih par desetljeća biti sve više klimatskih ekstrema, piše Voice of Russia.

– Cirkulacija zračnih masa sve je intenzivnija i umjesto uobičajenog vremena tijekom cijelog ljeta ili zime imamo razdoblje hladnog vremena pa razdoblje toplinskog vala – kaže Kokorin. Dodaje da se neki ekstremi mogu pripisati prirodnim klimatskim fluktuacijama Zemlje. No, ljudski faktor igra ključnu ulogu u zagađenju atmosfere i snaženju učinka stakleničkih plinova.

– Broj prirodnih katastrofa je dvostruko veći u proteklih 15 godina, a 2012. bila je rekordna. Prošle godine taj je broj bio malo niži, dok su 2011. prirodne katastrofe bile na rekordno niskoj razini. No, trebamo shvatiti, da će se broj prirodnih fenomena vjerojatno udvostručiti u sljedećih 20 godina – kaže Kokorin. Naglašava da ne treba očekivati klimatsku katastrofu, već da se treba foksuirati na goruće probleme, poput rasta razine mora. Problem bi mogao predstavljati i manjak pitke vode.