Čitaonica | Zanimljivosti

Drugi dan za redom, Pazin je najtopliji grad u zemlji!

04.03.2013. | Đurđica Marković

Pazin_ozujak

Nakon jučerašnjih 16°C, danas je u Pazinu izmjeren još jedan stupanj više, čime je ovaj istarski gradić već drugi dan za redom najtopliji u zemlji.

I danas se ponovila jučerašnja situacija, naime, najviša temperatura zraka izmjerena je u Pazinu. Nakon jučerašnjih 16°C, živa u termometru danas je otišla još jedan stupanj uzlazno.

Uz obilje sunca, vedro nebo bez oblačka i slab jugozapadni vjetar (4 m/s),  u 14:00 sati izmjereno je 17°C. Tlak zraka iznosio je 1019 hPa.

Grad Pazin, smješten je u središtu istarskog poluotoka, na zaravni koju okružuju okolna brda, formirajući kotlinu. Zbog zemljopisnog položaja Pazin karakterizira kontinentalna klima s vrućim ljetima. Zahvaljujući svom položaju u središnjoj Istri, u Pazinu su zime hladne s povremenom maglom, a zahvaljujući kotlini u kojoj se smjestio ima velike vrućine ljeti.

Nađete li se u blizini, svakako posjetite ovaj zanimljiv istarski grad. Njegov je kaštel, koji se u pisanim dokumentima spominje od 983. godine,  najveća i najbolje sačuvana utvrda u Istri. U njemu možete pogledati izložbe Etnografskog muzeja Istre te  Muzeja grada Pazina.

Podno zidina Kaštela, u grotlu  Pazinske jame, rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, nastavljajući podzemljem prema jugu. Čudnovata je Pazinska jama  od davnina plijenila pozornost mnogih koji su imali prilike vidjeti to jedinstveno djelo prirodnih sila, pa je, kao i Kaštel, nalazimo u radovima brojnih putopisaca.

Pionir znanstvene fantastike Jules Verne u Pazin je smjestio veliki dio radnje svog romana “Mathias Sandorf” iz 1885.