Čitaonica | Zanimljivosti

Gdje puca ljubav između travnja i ljudskog zdravlja

24.04.2012. | Đurđica Marković

Da travanj nije najpovoljniji mjesec za ljudsko zdravlje, znaju mnogi. Promjene vremena dešavaju se kao po traci, a tijelo iscrpljeno od zime lako podliježe raznim bolestima.
Česte kiše, ma koliko za njih bili spremni, ne uspijevamo uvijek izbjeći, što znači i nošenje mokre ili vlažne odjeće i obuće, a kao posljedicu neugodne prehlade.

Tijelo se ne može lako  prilagoditi niti naglom padu temperature za 10-ak i više stupnjeva, što je u travnju vrlo česta pojava – ujutro dan izgleda prekrasno, a već poslijepodne se crni oblaci navuku nad nas i počne pljusak ili čak tuča.

Sunce i ugodne temperature mame van, a boravak na otvorenom još je jedna opasnost koju nam donosi travanjsko vrijeme.  Osim raznih životinja, među kojima je krpelj jedan od češćih i opasnijih,  na nas vrebaju i alergeni od kojih većina ima svoj maksimum baš u travnju i početkom svibnja.

Ovih dana u kopnenoj je Hrvatskoj umjerena koncentracija peluda drveća, dok je na Jadranu umjerena do visoka koncentracija peluda korova, osobito crkvine, pa je mnogim alergičarima travanj mjesec koji jedva čekaju da prođe.