Čitaonica | Zanimljivosti

Grmljavinsko nevrijeme izaziva migrene

13.03.2013. | Đurđica Marković

munja, autor Hrvoje Košutić

Na temelju podataka o pojavi glavobolje i vremenskim prilikama, znanstvenici su utvrdili da vjerojatnost pojave migrena poraste za 28 % u danima kad je u krugu od 40 km bilo grmljavinsko nevrijeme.

Vremenske prilike već se dugo smatraju jednim od potencijalnih okidača za migrene, no američko istraživanje pokazuje izrazitu povezanost nepogoda praćenih munjama s pojavom teških oblika migrena.

Znanstvenici, čiji je rad objavljen u časopisu Cephalagia, utvrdili su na temelju podataka o pojavi glavobolja i vremenskim prilikama da je na tom području dvije američke savezne države vjerojatnost pojave migrena porasla za 28% u danima kad je u krugu od 40 km bilo brmljavinskih nevremena.

„Vrlo smo iznenađeni i zadovoljni rezultatima jer je ovo prvo istraživanje koje povezuje sijevanje manja i migrene“, rekao je voditelj istraživanja Vincent Martin s medicinskog fakulteta sveučilišta u Cincinnatiju.

Za sretnike koji se sa njima još nisu susreli, migrene su teške glavobolje praćene osjetljivošću na svjetlo, vizualnim halucinacijama ili mučninama koje mogu onesposobiti osobu koja od nje pati na više sati ili dana. Od migrena najviše pate žene.

Martin kaže kako su okidači za migrenu stres, pomanjkanje sna ili dehidracija. Ranija istraživanja povezala su migrene s povišenim atmosferskim tlakom, vrućinom i visokom vlagom.

No, većina istraživanja o utjecaju vremenskih prilika počivala je na subjektivnim zapažanjima o vremenu u trenutku izbijanja migrena.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su obradili podatke iz osam vremenskih stanica na području saveznih država Ohio i Missouri, te su ih usporedili sa zdravstvenim dnevnicima koje je na području tih stanica vodilo 90 osoba, starih od 18 do 65 godina, a koje pate od migrene. Osim što su utvrdili da grmljavinsko nevrijeme u krugu od 40 km od doma povećava migrenu za 28%, utvrdili su da za čak 31% ispitanika rastu izgledi za bilo koju vrstu glavobolje.

Martin kaže da rezultati istraživanja pokazuju da su loše vremenske prilike odgovorne za jednu do tri migrene mjesečno.

Znanstvenici smatraju da elektromagnetski valovi i ozon koji stvaraju munje mogu igrati ulogu u nastanku migrena, a neki nude i teoriju da grmljavinsko nevrijeme povećava koncentraciju alergena u okolišu.

Izvor: dnevno.hr