Čitaonica | Zanimljivosti

HGSS pomaže meteorološkoj postaji Zavižan

04.04.2013. | Đurđica Marković

hgss_Zavizan

Na poziv Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, HGSS Stanica Gospić u četvrtak je u nekoliko navrata, koristeći motorne saonice, dopremala gorivo za agregat za meteorološku postaju na Zavižanu.

Naime, tijekom jakog snježnog nevremena došlo je do prekida opskrbom električne energije planinarskog doma na Zavižanu, pa je meteorolog Ante Vukušić morao koristiti pričuvni agregat za proizvodnju električne energije kako bi mogao izvršiti meteorološka mjerenja te adekvatno i na vrijeme slati podatke. Zalihe nafte su se s vremenom potrošile, pa je bilo potrebno hitno dostaviti nove.

snjezne saonice

Transport se odvijao s Krasna na Zavižan, a dodatni problem je taj što zbog izrazito visokih snježnih nanosa cesta prema Zavižanu nije očišćena pa je transport moguć isključivo korištenjem motornih saonica ili pješice. Korištenje motornih saonica na putu prema Zavižanu je također vrlo riskantan posao zbog visokih snježnih nanosa, koji su stvorili brojne prepreke za čiji je uspješan i siguran prelazak potrebno veliko iskustvo.

Kako je trenutno na Zavižanu snježni pokrivač tek nešto manji od tri metra, gorski spašavatelji su se odlučili za standardni pristup transporta po ovakvim uvjetima, koristeći snažne transportne motorne saonice, te u zaprezi akiju s pratiocem. Na ovaj način mogli su se probijati kroz prepreke, dok je dragocjeni teret u zaprezi bio osiguran u rukama iskusnog pratioca.

snijeg na Zavizanu_travanj

Unatoč brojnim preprekama neophodno gorivo uspješno je dopremljeno sve do doma, gdje je Gospićane uvijek gostoljubivi domar Ante dočekao prijateljskim stiskom ruke, a odmah zatim je uslijedila i prigodna gozba domaćim sirom i kobasicama. Okrijepljeni i zadovoljni, spašavatelji su se uputili natrag u civilizaciju, pomalo sjetno ostavivši svu tu ljepotu iza sebe, ali s obećanjem da će ponovo brzo doći.

Izvor:  hgss.hr