Čitaonica | Zanimljivosti

Hladnoća koja u par minuta može zalediti ljudske oči, nos i pluća

04.01.2018. | Đurđica Marković

dom Fuji

Ako i vi spadate među one kojima je hladno čim se temperatura približi ništici, možda će vas nastavak ovog teksta barem malo razveseliti. Jer, naše su zime gotovo rajski tople u odnosu na neke predjele na Zemlji.

Znanstvenici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91˚C. Temperatura je to na kojoj se  ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 ˚C, ugljični dioksid (CO2) iz plinovitog stanja postaje suhi led.

Prema pisanju Sunday Times-a, ovu rekordnu hladnoću otkrili su znanstvenici iz America’s National Snow and Ice Data Centre-a, koristeći satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mjesto na svijetu smješteno je na 3779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stupnja hladnije nego u ruskoj istraživačkoj postaji Vostok, gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 ˚C.

Znanstvenici tvrde da na Dome Fuji-ju postoje čak i hladnija mjesta jer sateliti mjere prosječnu temperaturu na kilometru kvadratnom te kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tijekom vedrih i suhih vremenskih perioda, a ne vjetrovitih i snježnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji i dalje je rusko selo Oymyakon. Tamo prosječna temperaturu u mjesecu siječnju iznosi -50 ˚C. Oymyakon je dom petstotinjak ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jednog jedinog dućana, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu, piše Daily Mail, a prenosi Indeks.hr.