Čitaonica | Zanimljivosti

I idućih dana studeni će biti sve samo ne „studen“

23.11.2012. | Đurđica Marković

Mjesec studeni ove godine nikako da opravda svoje ime. Kako se čini, situacija se neće promijeniti niti u idućih nekoliko dana. Upravo suprotno, jer nam prognostičari u novom tjednu najavljuju rast temperatura i novi napad južine.

Nakon niza oblačnih i tmurnih jesenskih dana, u subotu bi kopnenu Hrvatsku napokon mogla obasjati i pokoja zraka sunca. No, za to će ipak trebati pričekati, jer će, osim u gorju, prvi dio dana biti oblačan, tmuran i maglovit, a mjestimice može biti i slabe rosulje.
Vjetar će biti slab, a temperature od 4 do 8°C tijekom jutra te između 10 i 13°C danju.
Na Jadranu se očekuje uglavnom sunčano vrijeme uz više sunca u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu biti umjerene naoblake. Vjetar će biti slab, u Dalmaciji i na otvorenom moru do umjeren, većinom sjeverozapadni i zapadni.
U jutarnjim satima ovdje se očekuje između 9 i 15°C, a danju od 14 do 19°C.

Nedjelja će proteći uz djelomice sunčano i za ovo doba godine iznadprosječno toplo vrijeme. Više oblaka očekuje se prijepodne, kada će u unutrašnjosti zemlje biti i mjestimične magle ili niskih oblaka, a na Kvarneru, osobito na širem riječkom području, može biti i slabe kiše. U drugom dijelu dana bit će više sunca, osobito u Dalmaciji.
Zapuhat će vjetrovi s juga, većinom jugozapadnjak, većinom slab, na Kvarneru povremeno umjeren.
Što se tiče temperatura, one će u jutarnjim satima biti između 4 i 9°C u kopnenoj Hrvatskoj te od 11 do 15°C na Jadranu. Najviše dnevne temperature na kopnu će porasti, pa se očekuje od 10 do 16°C, dok će obala i otoci imati između 14i 19°C.

Glavna karakteristika vremena u novom tjednu bit će jačanje južine, a s njom i daljnji rast temperatura zraka. Stoga će ponedjeljak, a osobito utorak, biti gotovo neugodno topao za ovaj dio godine. Dnevni maksimalci u kopnenoj će se Hrvatskoj u utorak penjati do 18°C, na Jadranu će se zadržati oko maksimalnih 19°C.

Kao i uvijek u sličnim prilikama, jačat će nepovoljan vremenski utjecaj. Prve poteškoće u vidu nesanice, glavobolje, razdražljivosti i bolova na mjestima ranijih povreda javit će se već tijekom ponedjeljka, a u utorak će se i intenzivirati. U takvim će se okolnostima pojačati i tegobe kroničnih bolesnika, osobito astmatičara i bolesnika s bolestima krvožilnog sustava.