Čitaonica | Zanimljivosti

I ove godine bez bijelog Božića

24.12.2012. | Đurđica Marković

Sasvim je izvjesno, u većem dijelu zemlje i ove će godine izostati bijeli Božić! Iako u  našim najsnježnijim destinacijama snijega  još ima od prošle „snježne“ ciklone, ostatak zemlje o njemu može tek sanjati.

Dan uoči Božića proteći će uz uglavnom sunčano vrijeme.

U unutrašnjosti zemlje jutros je bilo mjestimične magle i sumaglice, koje će u nastavku dana zamijeniti sunce, a samo je u Gorskom kotaru moguća slaba, mjestimična kiša. Vjetar će veći dio dana biti slab, no kasno popodne i prema večeri u gorju, Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini zapuhat će umjeren i jak jugozapadnjak, koji će tijekom noći imati i olujne udare.

Jutrošnje temperature kretale su se u kopnenoj Hrvatskoj od zimskih -2˚C u Otočcu do čak 9 ˚C u Ogulinu. Uz južne vjetrove, temperature će u nastavku dana rasti, pa se u najtoplijem dijelu dana očekuje između 6 i 13 ˚C.

Pred Jadranom je sunčan dan, osobito pred Dalmacijom. Na sjevernom Jadranu oblaka će biti više, a na širem riječkom području može pasti i malo kiše. Vjetar je slab, no i tu će prema kraju dana jačati, a bit će to većinom jugo.

Obala i otoci probudili su se na temperaturama između 5 i 10 ˚C, a u nastavku dana očekuje se između 10 i 16 ˚C.

Sam Božić proteći će uz promjenljivo oblačno i iznadprosječno toplo vrijeme. U većem dijelu zemlje bit će sunčanih razdoblja, a najviše oblaka imat će sjeverni Jadran i gorska Hrvatska, gdje je dobro za izlaska iz kuće uz sebe imati i kišobran. Posvuda će biti vjetrovito – na kopnu uz umjeren do jak, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima na udare i olujan, jugozapadnjak, na većem dijelu Jadrana uz umjereno do jako jugo.

Neugodna južina posebice će teška biti osjetljivim ljudima, kod kojih će se javljati nesanica, glavobolja, razdražljivost i pojačani umor. Pojačanih tegoba imat će i kronični bolesnici, koji se ne bi trebali izlagati većim fizičkim naporima.

Božićno jutro bit će toplije od današnjeg. – u kopnenoj Hrvatskoj između 3 i 8 ˚C, u morskoj od 8 do 13 ˚C. U najtoplijem dijelu dana očekuje se većinom od 11 do 16 ˚C, a samo u gorskim i istočnim predjelima može biti malo svježije.

Ako spadate u one koji Božić ne mogu zamisliti bez snijega, a niste otputovali u neku od inozemnih snježnih destinacija, kod nas snijega još ima na Zavižanu (75 cm), u Begovom Razdolju (33 cm), na Sljemenu (16 cm) te u Čabru (3 cm).

Kako god odlučili provesti blagdane pred nama, mi želimo da vam budu sretni!