Čitaonica | Zanimljivosti

Isušivanje, prijetnja koži u hladnom dijelu godine

22.11.2012. | Đurđica Marković

Iako je ovogodišnji studeni osjetno topliji od uobičajenog, vremenski uvjeti ipak se značajno razlikuju od onih tipičnih za topli dio godine. Svakim novim danom  sve su nepovoljniji za nas, a posebice za našu kožu.

Osim hladnoće, zdravlju i ljepoti naše kože ponajprije škodi suhi zrak, koji je posljedica dugotrajnog boravka u zagrijanim, nerijetko i pregrijanim  prostorima.

I dok tijelo od hladnoće štitimo odjećom, lice i ruke najčešće ostaju zaboravljeni, kako u otvorenim, tako i u zatvorenim prostorima. Nije stoga niti čudno što se mnogi u hladnom dijelu godine bore sa suhim, ispucanim usnama i suhom kožom koja zateže,  svrbi, a nerijetko i pecka.

Izbjegnite takve i slične tegobe pravovremenom njegom, hidratizirajte se izvana i iznutra, koristite odgovarajuće zaštitne kreme, pijte puno vode, jedite svježe voće i povrće.

Osim toga, učinite sve što možete kako zrak u  prostoru u kome boravite i radite ne bi bio pretjerano suh. Osim nabavke već gotovih osvježivača zraka, možete u blizinu izvora topline, radijatora ili peći,  postaviti posude s vodom, koja će isparavanjem vlažiti okolni zrak, a kao osvježivač mogu poslužiti i biljke.

Također je važno da prostorije u kojima boravite redovito provjetravate.

Uloženi trud itekako će vam se isplatiti, jer ništa nije ljepše od svježe i blistave kože, koja je prvi znak zdravlja i brige o sebi.