Čitaonica | Zanimljivosti

Izrađena detaljna reljefna karta Antarktike bez leda!

12.03.2013. | Đurđica Marković

Reljefna karta Antarktike bez leda

Znanstvenici iz Britanske promatračnice na Antarktici napravili su detaljnu mapu kopnene površine tog kontinenta, ali bez leda. To je prvi dosad napravljen detaljan uvid u reljef Antarktike.

Karta je napravljena pomoću sustava Bedmap2, a nastala je zahvaljujući informacijama sa satelitskih snimaka, ispitivanja debljine leda, seizmičkih ispitivanja te kartografskih podataka.

Jedno od iznenađujućih otkrića je nova najdublja točka kontinenta. Predio ispod glečera Byrd na Viktorijinoj zemlji nalazi se čak 2,8 kilometara ispod razine mora. To je čak 400 metara dublje od ranije identificirane najdublje točke. Također, masa leda na kontinentu je za 4,6 posto veća nego se ranije mislilo, a u slučaju topljenja nivo svjetskih mora bi se podigao za 58 metara, piše portal Io9.

Prije nego je Antarktika okovana ledom, njenom površinom tekle su široke rijeke, oblikovane tektonskim kretanjima. Kad bi znanstvenici ustanovili što se dogodilo kad su rijeke leda ispunile doline, to bi pomoglo u rješavanju mnogih klimatskih i geoloških zagonetki tog kontinenta, prenosi Dnevnik.hr.