Čitaonica | Zanimljivosti

Jeruzalem zameten snijegom!

10.01.2013. | Đurđica Marković

Jeruzalem

Jeruzalem je zahvatilo snježno nevrijeme, najveće u desetljeću, pa ga izraelski mediji opravdano nazivaju nevremenom desetljeća!  Prouzročilo je i ozbiljne štete širom zemlje, a prve procjene Udruge poslodavaca procjenjuju ih na 60 milijuna eura.

U četvrtak ujutro Jeruzalem je osvanuo pod debelim snježnim pokrivačem koji je uvelike poremetio promet u čitavom gradu.

Izraelske gradske vlasti pozvale su stanovnike da se ne koriste svojim automobilima zbog opasnosti od proklizavanja i blokade na cesti. Cesta br. 1 između Jeruzalema i Tel Aviva zatvorena je na ulazu u Jeruzalem. Druge prometnice u Izraelu, napose na sjeveru, također su zatvorene za promet. Po informacijama meteorološke službe snijeg će padati do poslijepodneva.

Škole će iz opreza biti zatvorene ne samo u Jeruzalemu, već i u okolici. Oko 20.000 kućanstava ostalo je bez struje, uglavnom u nekim dijelovima Jeruzalema i Tel Aviva.

Kompanija za distribuciju električne energije ističe da je “riječ tek o sporadičnim izgredima i da je u 99 posto kućanstava opskrba strujom redovita”.

Nevrijeme desetljeća, kako ga nazivaju izraelski mediji, prouzročilo je ozbiljne gospodarske štete diljem zemlje.

Udruga poslodavaca objavila je prvu procjenu štete koja se penje na 300 milijuna šekela (60 milijuna eura), a uglavnom je trpe poduzeća zbog nedolaska dijela radnika na posao i problema u opskrbi i isporuci.

Na Zapadnoj obali, neuobičajeno nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom, snijegom i snažnim vjetrom prouzročilo je od srijede navečer smrt četvero Palestinaca, među kojima su tri žene.

U Pojasu Gaze, 25 poplavljenih kuća u Rafahu, na jugu, evakuirano je u srijedu čamcima, izvijestila je civilna zaštita, a prenosi RTL.

jeruzalem2