Čitaonica | Zanimljivosti

Jesmo li na pragu ciče zime?

07.01.2013. | Đurđica Marković

temperature zraka 10hPA

Baš kao i prije godinu dana, i ovih dana svjedočimo naglom zatopljenju koje se događa u stratosferi na visini između 25 i 40 kilometara.  Fenomen je to poznat u meteorologiji kao stratwarming.

Iako se radi o nedovoljno istraženom fenomenu, povezuje ga se sa jakim zimama koje su u prošlosti pogađale naše područje.

Tako je, primjerice, izrazito jak stratwarming zabilježen u veljači 1929. godine, kada su nad Europom zavladali vremenski uvjeti slični onima na Sjevernom polu! Ovih i sljedećih dana prognostički modeli najavljuju povećanje temperature zraka u stratosferi na dalekom sjeveru Europe i na Arktiku. To zatopljenje može se manifestirati stvaranjem jače sibirske anticiklone na tom području, koja bi tada mogla prouzrokovati rascjep u polarnom vrtlogu, Vortexu, što bi polarnom zraku omogućilo premještanje u južnije predjele.

Zatopljenje u stratosferi upravo se događa i poprilično je izraženo. Tako je samo prije dva  dana, na udaljenosti od oko 30 kilometara iznad Sibira  (na 10 hPa), izmjereno 4°C, dok je na istim visinama iznad naših krajeva temperatura iznosila oko -60°C!

Stratwarming je prethodio svakoj jačoj zimi, a zatopljenje u višim slojevima atmosfere samo je predznak mogućnosti cijepanja polarnog vrtloga uz stvaranje jače sibirske anticiklone koja bi omogućila dotok polarnog zraka i do našeg dijela Europe.

Nastavi li se stanje odvijati na predviđeni način, osim u kopnenoj Hrvatskoj, snijega bi ponovo moglo biti i u Dalmaciji.