Čitaonica | Zanimljivosti

Kad zeko traži mamu

25.01.2013. | Đurđica Marković

zeko u snijegu

Zima je u Hrvatskoj najhladnije godišnje doba. Još se nikada nije dogodilo da bi neko drugo doba godine bilo hladnije od perioda prosinac – veljača.

Iako već neko vrijeme u kontinentalnoj Hrvatskoj uživamo u pravom zimskom vremenu, snježnom i hladnom, za vikend nas očekuje daljnje zahlađenje, koje bi temperature u gorskim predjelima mjestimice moglo spustiti i ispod -15˚C, a dva tri stupnja ispod ništice bit će čak i na inače razmjerno toplom istoku Slavonije.

Zimi je vrijeme u našoj zemlji pod prevladavajućim utjecajem anticiklona, područja visokoga tlaka, s najvišim tlakom u središtu. U središnjim dijelovima anticiklone prisutno je silazno gibanje zraka, a u prizemlju zrak otječe od središta prema rubnim dijelovima anticiklone (od višeg prema nižem tlaku). Pri silaznom gibanju zrak se dinamički grije, postaje suši te su zato nepovoljne okolnosti za nastanak oblaka i oborina. Kad je nebo vedro, zbog malog protuzračenja atmosfere, gubitak topline Zemljine površine je velik. Zato je u dugim zimskim noćima, u središnjim dijelovima anticiklone, gdje je i strujanje zraka u prizemlju slabo, ohlađivanje Zemljine površine i prizemnih slojeva zraka veliko. Posljedica je vrlo niska temperatura, a nerijetko i mraz.

Temperatura je posebice niska kad je tlo pokriveno snježnim pokrivačem. Snijeg svojom bijelom bojom danju vrlo učinkovito odbija Sunčevo kratkovalno zračenje, a noću uspješno izračuje dugovalno zračenje. Drugim riječima, danju se malo grije, a noću jako rashlađuje. Za takve dane kaže se da će „zeko tražiti mamu da se zagrije“.