Čitaonica | Zanimljivosti

Kako da ti zimi bude toplo

15.01.2012. | Đurđica Marković

Kao većina pripadnica ženskog spola, i ti voliš izmjenu godišnjih doba. Ona znači  mogućnost da u tvoj ormar dođu novi komadi odjeće te da one postojeće kombiniraš u skladu s najnovijim modnim trendovima.
Iako želiš biti lijepo odjevena, po svom modnom izričaju svoja i drugačija, zimi moraš voditi računa i o tome da ti tvoja odjeća treba osigurati toplinu.
Jedan od načina da si zimi osiguraš što više topline je da se oblačiš slojevito. Odijevati se u slojevima znači nositi odjevne predmete jedne iznad drugih, te tako osigurati tijelu potrebu toplinu. I nije to pitanje mode! To ti je čista fizika. Naime, između slojeva odjeće ostaje zarobljen zrak, hladnoća iz prostora ne može kroz te slojeve zarobljenog zraka doći do tebe, toplina tvog tijela ne može odlaziti u prostor u kome se nalaziš, i tebi je lijepo toplo. Jedino o čemu moraš voditi računa je da ti u svim tim slojevima odjeće ne bude neudobno!

Drugi način da ti zimi bude toplo je da nosiš odjeću od vune, najlona, svile i poliestera. Ti  materijali loše provode toplinu, što znači da tvoja tjelesna toplina ostaje zadržana unutar tvoje odjeće, a ne odlazi u okolni prostor.  

Modni dodaci poput šešira, najrazličitijih kapa, šalova, rukavica, raskošnih pašmina, osim što su „must“ moderne zimske odjeće, osigurat će ti i potrebu toplinu.

Što ćeš nositi ove zime, osim o tvom osobnom stilu, ovisit će, naravno,  i o tome u kom dijelu zemlje živiš, odnosno o tome je li u tvom gradu zima oštra ili blaga.  Kombiniraj, igraj se bojama, dezenima i materijalima, ali neka ti podlogu uvijek čini dobar komad vječne klasike.

I uživaj u zimi!