Čitaonica | Zanimljivosti

Kako dobiti pitku vodu iz zraka?

27.03.2014. | Đurđica Marković

Najsuše dijelove našeg planeta, gdje kiša pada veoma rijetko, nastanjuju biljke i insekti koji su se uspjeli prilagoditi teškim uvjetima života – vodu uzimaju iz magle koja stiže s okolnih toplih oceana.

20130829163128-0Istraživači s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) u suradnji s kolegama iz Čilea traže način za imitaciju tog postupka što bi osiguralo znatne količine čiste, pitke vode na mjestima gdje je nema mnogo.
Iako je skupljanje magle dobro poznata tehnika koja se koristi u brojnim zemljama, nova istraživanja pokazuju da se iskoristivost u uvjetima slabe magle može povećati i pet puta.
Sustavi za skupljanje magle obično imaju veliku okomito postavljenu mrežu. Za tu su mrežu najvažnija tri parametra: veličina niti u mreži, veličina rupa između niti i premaz koji se stavlja preko samih niti.

2432_1water_081
Slika: Brent Stirton

Većina mreža koje su danas u upotrebi su daleko od optimalnih – i niti i rupe su prevelike pa uspiju sakupiti samo oko 2 posto raspoložive vode u uvjetima blage magle. Prema rezultatima istraživanja finije mreže mogle bi skupljati i desetak posto.
Primjera radi, na rubovima Atacama pustinje skuplja se nekoliko litara vode dnevno za svaki kvadrat postavljenih mreža. S novo dizajniranim sustavima, u uvjetima jakog vjetra i guste magle koja se u nekim dijelovima godine javlja na čileanskoj obali, moglo bi se skupljati i preko 12 litara dnevno što bi bilo i više nego dovoljno da zadovolji potrebe za vodom čak četiri najsjevernije regije te zemlje.

Izvor: MIT.