Čitaonica | Dječji kutak | Saznaj | Zanimljivosti

Kako je najhladniji kontinent izgledao u prošlosti?

24.04.2014. | Đurđica Marković

Antarktika je najhladniji kontinent na Zemlji, u unutrašnjosti kopna prosječna godišnja temperatura je samo -55°C, a dosad najniža izmjerena temperatura iznosila je -93.2°C. Iako je život na rubovima ledenih polica i u okolnom oceanu obilan i raznovrsan, na samom kopnu gotovo da ne postoji. Je li Antarktika uvijek bila ovako surova?

antarctica

Prema nedavno objavljenoj studiji, prije više desetaka milijuna godina je klima u dijelovima tog kontinenta bila slična klimi današnje Kalifornije ili Floride.
Za vrijeme eocena, prije 40 do 50 milijuna godina, kad su koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi bile znatno više nego danas, temperatura je u dijelovima Antarktike ponekad iznosila i do 17 stupnjeva, a u prosjeku se kretala oko 13°C, što je slično temperaturama u blizini kalifornijske obale u današnje vrijeme.
Istovremeno je temperatura južnog Pacifika u blizini Antarktike dosezala i iznad 20 stupnjeva.

Do ovih se otkrića došlo upotrebom nove metode za određivanje temperatura iz fosilnih zapisa.
Znanstvenici su na otoku Seymour pronašli fosile školjkaša te zatim mjerili koncentracije dva izotopa (ugljik-13 i ugljik-18) u njihovim ljušturama kako bi mogli donijeti zaključke o klimi u kojoj su ti organizmi rasli.
Zatim su mjerenja izotopa iskombinirali s mjerenjima geo termometara te računalnim modelima koji simuliraju antarktičku klimu.

Prema riječima jednog od znanstvenika, određivanje temperatura u prošlosti nam pomaže u razumijevanju osjetljivosti klimatskog sustava na stakleničke plinove, te pojačanje zagrijavanja u polarnim regijama.
Zagrijavanje tih regija ima dalekosežne posljedice za globalnu klimu zbog oceanske cirkulacije i topljenja polarnog leda koje dovodi do porasta morske razine.