Čitaonica | Zanimljivosti

Kako nastaje umjetni snijeg?

04.02.2014. | Nebojša Subanović

Pred nama je tjedan ili dva malo toplijeg vremena koje će opet više podsjećati na proljeće nego na zimu. Mnogi od vas se pitaju što to znači za sezonu skijanja i može li možda umjetni snijeg spasiti stvar. Znate li uopće što je to umjetni snijeg i kako nastaje?

nocno skijanjeIako je stvoren na umjetni način, naziv umjetni je u stvari zabluda. U prirodi se vodena para diže u više slojeve atmosfere gdje se hladi. Na zrncima prašine dolazi do kondenzacije i stvaranja kristalića. Kako formirani manji kristali na sebe privlače vodene kapljice tako kristal raste u pahuljicu. Na isti se način stvara i snijeg u topovima. Za taj proces potrebna je velika količina vode – da bi se zasnježila površina dva nogometna igrališta potrebno je oko deset cisterni vode. No, i dalje je potrebna suradnja prirode. Naime, da bi se snijeg mogao proizvesti temperatura treba biti ispod nule i to minimalno -4°C, optimalno je -8°C. Ako se voda brže smrzava, proces proizvodnje snijega je brži. Zrak također treba biti suh, zato što se u suhom zraku voda brže hladi. Dodatni efekt je i veća udaljenost od topa do tla, što vodi daje više vremena da se smrzne na svom putu – zato su topovi uvijek ili usmjereni prema gore, ili na visokim stupovima, a najčešće se koriste noću jer je tada hladnije.

Dakle, kritični parametar za stvaranje snijega je prava kombinacija temperature i vlage u zraku, čim je vlaga niža, time veća temperatura može biti upotrijebljena za proizvodnju snijega. Za nepothlađenu vodu inače je potrebno –8 °C.

Izvor: www.skijanje.hr.