Čitaonica | Zanimljivosti

Kako postati meteorolog

12.02.2014. | Nebojša Subanović

Ovo doba godine je nekako ključno za maturante koji žele studirati – trebaju odabrati studij. Za onoga tko odluči studirati, odabir studija je ključna odluka u životu jer mu ona usmjerava cijeli daljnji život – od toga hoće li završiti studij pa do toga čime će se kasnije u životu baviti.
Načelno postoje dvije ili tri metode odabira studija. Nekako najbolja je kada čovjek ima ideju što bi u životu htio raditi, a onda to ode studirati. Druga je da ode studirati nešto što mu izgleda baš zgodno za studirati, a poslije što bude-bude. Treći način, najpogubniji, je da mu netko drugi odredi ili nametne što će studirati.

Pretpostavimo da spadate u onu prvu grupu i želite biti meteorolog. Da biste postali meteorolog morate diplomirati meteorologiju na nekom sveučilištu i nema drugog načina da biste to postali.
meteorolog

No, gdje studirati meteorologiju?

U Hrvatskoj se meteorologija može studirati samo na jednom sveučilištu i to onom zagrebačkom, preciznije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Na zagrebačkom PMF-u je studij meteorologije u sklopu studija fizike, odnosno na trećoj godini studija fizike se student opredjeljuje za smjer geofizika s meteorologijom i oceanografijom. Tek pred kraj studija student ostaje samo s meteorološkim i oceanografskim kolegijima.

No meteorologiju možete studirati i na nekom od sveučilišta u našem susjedstvu!

  • Slovenija – Sveučilište u Ljubljani – Fakultet za matematiku i fiziku – Meteorologija s geofizikom
  • Srbija – u Beogradu i Novom Sadu – Fakultet fizike – Meteorologija
  • Austrija – Beč – Fakultet za geoznanosti, geografiju i astronomiju
  • Češka – Karlovo sveučilište u Pragu – Fakultet matematike i fizike – Meteorologija i klimatologija
  • Mađarska – Sveučilište u Budimpešti – Odsjek za meteorologiju

Ako vas zanima odlazak na studij u inozemstvo najbolje je naći kontakt studentske referade sveučilišta koje biste htjeli pohađati i javiti im se sa svim pitanjima koje imate.

Na kraju, gdje god studirali i što god studirali, postoji samo jedno pravilo: diplomiraju ne pametni nego uporni!