Čitaonica | Zanimljivosti

Kako se sa novim udarom zime nose rane ptice selice

26.03.2013. | Đurđica Marković

bijela roda na snijegu

Iako nam je najnoviji zimski udar donio poteškoće u prometu, povratak u zimsku garderobu i čišćenje snijega, a pojačat će i troškove za grijanje, izaći ćemo s njim na kraj bez težih posljedica. No, što je s pticama selicama koje su se već vratile, ili se ovih dana vraćaju u svoja gnijezda!?

Pitanjem kako kasni snijeg i hladnoća utječu na rane ptice selice te što će se dogoditi s rodama na ovom snijegu i naglom zahlađenju, bavi se portal springalive.net.

Kako navode, „razloga za brigu nema. Rode su krupne ptice i samim time bolje preživljavaju jake hladnoće.  Treba imati na umu da u mnogim mjestima u Europi rode čak prezimljuju (najčešće uz smetlišta, ali to ukazuje na snalažljivost) te da postoje reintroducirane (ponovno naseljene) populacije koje uopće ne migriraju. Također, u znanstvenoj literaturi je zabilježeno da nakon inicijalnog smanjenja težine, u slučaju duge hladnoće i gladi, rode mogu preživjeti 4 tjedna bez hrane. Vjerujemo da će se proljeće vratiti prije tog roka skupa s ostalim rodama“

Mi s portala meteo- info   iskreno se nadamo da će se ovih dana vratiti i najpoznatiji rodan u Hrvatskoj, Klepetan, koga njegova Malena već nestrpljivo čeka.

malena