Čitaonica | Zanimljivosti

Klimatske promjene i seoba riba

14.10.2014. | Đurđica Marković

O klimatskim promjenama se u posljednje vrijeme puno priča ali ljudi često nisu svjesni koliko su njihove posljedice dalekosežne.

Coral-reef823

Nova istraživanja provedena na University of British Columbia pokazala su da klimatske promjene, odnosno više temperature oceana, mogu dovesti do velikog preseljenja riba i beskralježnjaka prema vodama Arktika i Antarktike. Prema tim bi rezulatima tropi mogli ostati bez ribe do 2050. godine.

Willian Cheung, jedan od koautora studije, kaže da će tropi biti najveći gubitnici jer prehrana u tim područjima uvelike ovisi o ribi.

Fishing-net548

Studija je promatrala klimatske scenarije koje je koristio i IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) te proračunala što će se dogoditi s više od 800 vrsta ribe i beskralježnjaka u slučaju zagrijavanja oceana za 1°C do 2100. godine (najbolji scenarij) i 3°C (najgori scenarij). U prvom se slučaju riba pomiče prema polovima za oko 15 kilometara svakog desetljeća, a u drugom za čak 26.

Seoba riba prema hladnijim vodama mogla bi stvoriti nove prilike za izlov na Arktiku ali isto tako i dovesti do problema – mnoge vrste već žive na tom području, a dolazak novih povećao bi konkurenciju za postojeće resurse.

Izvor: news.ubc.ca.